Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kring nyår spelade vit makt-bandet Svastika från Linköping, som leds av Nordlands Mattias Sundquist, på en vit makt-konsert i Budapest i Ungern inför 500 besökare, huvudsakligen från Östeuropa.

I december kom Nordlands senaste dubbelnummer, återigen 88 sidor. Med numret samdistribueras redaktören Peter Anderssons antisemitiska skrift Bonniermakten och det judiska arvet som ska visa hur Bonnier »påverkat svensk kultur och hur de motarbetar svensk nationalism«. Ansvarig utgivare är Rickard »Svålen« Fredriksson, och i redaktionen hittas Torulf Magnusson, Peter Jansson och Mattias Sundquist. Gästledarskribent är Jimmy Svensson från Malmö, och bland skribenterna hittas Tommy Rydén från Hembygdspartiet, George Eric Hawthorne från amerikanska Resistance och Rami Leskinen från finska Ainaskin. Här finns rapporter om ns-festen i Trollhättan midsommarafton 1996 och om en vit makt-konsert i Anklam i Brandenburg, Tyskland hösten 1996 med bland annat Heysel från Katrineholm/Flen, och artiklar om de svenska frivilliga i finska fortsättningskriget 1941–1944, om Patrik »Nitton« Asplunds försök att »vara vän med alla« genom att fortsätta ha kontakt med vissa delar av vit makt-musikrörelsen, och om Tommy Rydéns och Torulf Magnussons besök hos sydafrikanska nazister 1988. Bland insändarskribenterna finns en nazist från Fosterländsk Ungdom på Gotland som i oktober ifjol dömdes till dagsböter för hets mot folkgrupp efter att ha burit en uniformsliknande klädsel med påsydda NS-symboler, och en skinskalle från Bollnäs, tidigare medlem i vit makt-bandet Steelcapped Strength som i april ifjol dömdes till åtta års fängelse för dråp efter att ha knivhuggit Mats Olsson från Bollnäs till döds på en skinheadfest i Färila i Ljusdal. Olsson var också medlem i Steelcapped Strength.

Ragnarock Records. Erik Blücher/Nilsen har under vintern startat ett nytt distributionsföretaget med inriktning på den förbjudna tyska marknaden. Företaget säljer böcker och småskrifter, kassetter och videofilmer, tröjor, flaggor och SS-ringar. Kompanjonen Christer Nielsen, som driver ett survivalistföretaget, säljer via en hemsida på Internet Blüchers inspelningar med tysk marchmusik och kampsånger från Nazityskland utgivna av rmk/Reichsmusikkammer Records.

Kretsen kring Blücher har också gett ut ett nytt nummer av en engelskspråkig vit makt-tidning, som innehåller skarpa angrepp mot Nordland/Resistance. Ragnarock Records har bland annat stöd av Last Resort Records i Haninge, White Label i Helsingborg, Bifrost Distribution i Trollhättan, Asgård i Stockholm och danska ns 88 och ns Records.

© Expo 1997
(Expo nr 1 - 1997)

Ämnen i artikeln