Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Organisationen, förkortat CHR&GJ, har i en rapport granskat tre aktuella rättsfall där amerikanska myndigheter använt sig av hemliga agenter för att förmå människor att delta i planeringen av terrordåd. Fallen har lett till att flera personer dömts till fängelse mellan 25 år och livstid.

Enligt CHR&GJ skickar den amerikanska staten regelbundet ut avlönade agenter till bostadsområden där många muslimer bor. Agenterna arbetar med brottsprovokation. De erbjuder bland annat pengar, vapen och hjälp med planering för att locka till sig potentiella terrorister.

– Regeringens ansvar är att utreda brott, inte att själva iscensätta dem i redan utsatta områden, säger Amna Akbar vid CHR&GJ, i ett pressmeddelande.

I ett fall uppger organisationen att en man blev erbjuden 250 000 dollar och en ny bil för att han skulle delta i planeringen av en attack mot en lokal synagoga. Agenten försåg också mannen med vapen och planer. Pengar och vapen som CHR&GJ anser senare användes mot mannen när han åtalades.

Mannen bodde i Newburgh som enligt en anhörig till den åtalade är "en väldigt fattig stad".

– Regeringen borde använda pengarna till framtida investeringar i vårt samhälle istället för att lägga miljontals dollar på påhittade rättsfall som inte gör någon säkrare, sa en anhörig till den åtalade till CHR&GJ.

I slutsatserna från rapporten uppmanar CHR&GJ den amerikanska staten att se över sina arbetsmetoder i antiterroristarbetet. De vill också att myndigheterna slutar att enbart rikta sina kampanjer mot muslimer.

CHR&GJ har sin bas vid New York Universitys School of law.