Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under ett politiskt möte i Tuscon, Arizona i januari förra året började en ung man skjuta mot politikerna som höll tal och mot åskådarna. Tolv personer skadades och sex personer dog, däribland en rådman och en nioårig flicka.

Gabriella Giffords, demokratisk kongressledamot, var den som attacken var riktad mot. Hon överlevde trots att hon blev skjuten i huvudet, hon kommer dock aldrig bli helt återställd. Giffords och flera andra av offren och deras anhöriga var på plats när Loughner fick sitt straff.

Giffords hade förberett ett utlåtande som lästes upp innan domen avslöjades. Dock var det Giffords man som fick läsa upp det, eftersom hon själv har fått talsvårigheter efter skottlossningen.

– Du försökte ge oss en värld lika mörk och ond som din egen. Men du ska veta detta, och för alltid komma ihåg det: Du misslyckades.

Enligt Mark Potok, talesperson på den antirasistiska människorättsorganisationen Southern Poverty Lawcenter, har Loughner anslutit sig till flera konspirationsteorier som är utbredda inom den högerextrema patriot-rörelsen. Han tror bland att USA:s centralbank är ett privat företag som utnyttjas för att gynna anonyma internationella bankirer. Att "papperspengar" egentligen bryter mot konstitutionen om de inte backas upp med guld och silver. Loughner har skrivit att staten infört förrädiska lagar och han har använt sig av termen, "den andra konstitutionen". En term som ofta används i högerextrema kretsar för att fördöma tilläggen som skrevs in i konstitutionen efter det amerikanska inbördeskriget. Tillägen frigav alla slavar och innebar att alla som föds i USA blir amerikanska medborgare. Loughner ska även ha varit anhängare till en teori som David Wynn Miller som är ansluten till patriot-rörelsen sprider. Den går ut på att staten förslavar sina medborgare med hjälp av grammatik. Miller erbjuder ett "sanningsspråk" och menar att om man göra vissa förändringar i sitt namn så omöjliggör man för staten att ta ut skatt.

Mark Potok menar att det mesta tyder på att Jared Lee Loughner främst är djupt störd, men att han hämtat inspiration från högerextrem propaganda och att detta kan förklara hans val av offer.

I väntan på dom har en rättspsykiatrisk utredning kommit fram till att Loughner är schizofren. När Loughner var 16 år gammal blev han avstängd från skolan, och skulle bara få komma tillbaka om han gjorde en psykisk utredning. Loughner vägrade dock, istället hoppade han av skolan.

Patricia Maisch var en av dem som stoppade Loughner under attacken i Arizona. Hon lägger ett tungt ansvar för massakern på sjukvården.

– Den dagen svek den mentala sjukvården oss, sa hon till tidningen Time.