Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 20 december stormade flera män utan förvarning in på festen hos en privatperson i Växjö. Beväpnade med bollträn och stolsben gick man till attack mot deltagare på festen. Hela lägenheten förstördes systematiskt vid attacken. Slagen riktades vid flera tillfällen mot offrens huvuden.

Frontman för NSF
I dag väckte kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz åtal mot fem män. Bakgrunden till attacken mot lägenheten var att en 19-åring hade bråkat med lägenhetsinnehavaren tidigare under kvällen. Efter det första bråket ringde 19-åringen till frontfiguren för Blood & Honour Småland, Jimmy Carlqvist. Han bad Carlqvist om hjälp och att de skulle mötas vid en plats inte långt från den aktuella lägenheten. Carlqvist tog med sig ett par vänner, däribland Nationalsocialistisk Fronts frontman i Växjö, Tommy Gustavsson.

De gick sedan upp till lägenheten och tvingade sig in. 19-åringen pekade ut mannen som han tidigare varit i bråk med. Redan innan de i lägenheten hunnit förstå vad som var på väg att hända hade de nu åtalade gått till attack mot dem. Åklagaren menar att misshandeln ska anses som grov då man attackerat överrumplade och försvarslösa människor. Två av offren fick ta emot slag huvudet. En fick sin ena arm bruten i misshandeln.

Andra brott
Frontmannen för NSF i Växjö, Tommy Gustavsson, åtalas även för en annan misshandel. Misshandeln ska enligt åtalet ha ägt rum i mitten av september 2003. Gustavsson ska då ha skallat en man. För detta åtalas han för misshandel av normalgraden.

Blood & Honours frontfigur i Småland åtalas även för övergrepp i rättssak. I åtalet kan man läsa att Carlqvist med hot om våld ska ha angripit två kvinnor som bevittnat en misshandel. Carlqvist ska då ha sagt att ”de som snackar med snuten är värre än våldtäktsmän och pedofiler, om ni suttit på kåken så hade de slagit ihjäl er. Ni vet inte vad ni gett er in på”.

Gustavsson, Carlqvist och en 24-åring åtalas för grov misshandel, grov skadegörelse och hemfridsbrott. Gustavsson åtalas också för ytterligare en misshandel. Carlqvist åtalas också på punkten för övergrepp i rättssak. 19-åringen åtalas för anstiftan alternativt medhjälp till grov misshandel. Ytterligare en 19-åring åtalas för grov skadegörelse och hemfridsbrott.

Ämnen i artikeln