Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fritjof Persson, 52, åtalas vid Stockholm tingsrätt för våld mot tjänsteman. Han ska vid tillfället ha angripit en väktare genom att slita i hennes hår och trycka ned hennes huvud mot golvet.

Det var i november förra året på ett systembolag i centrala Stockholm som händelsen skedde. Enligt åtalet uppträdde Fritjof Persson aggressivt och förolämpade en väktare som inte ville vakta hans väskor.

Våldsamheterna sker i anslutning till att väktarna efter detta avhyser Persson från butiken. Han åtalas även för våldsamt motstånd för att ha satt sig till motvärn.

”Hot mot säkerheten”

I förhör medger Fritjof Persson att ha agerat enligt åtalet, men förnekar samtidigt brott, bland annat med motiveringen att ”i Sverige får man säga vad man vill”.

Enligt hans egna uppgifter ska han ha sagt ”du är inte mycket till säkerhet, din lilla fitta” till väktaren. En uppgift som överensstämmer med vad vittnen till händelsen uppger.

Polispatrullen som kommer till platsen gör bedömningen att Fritjof Persson bör omhändertas och föras bort från platsen då han utgör ett ”hot mot säkerheten” och uppträder ”konfliktsökande och saknar insikt över hans egna agerande”.

Framträdande aktivist

Fritjof Persson har varit en av de mer framträdande aktivisterna inom den konspirationstroende miljö som låg bakom protesterna under coronapandemin.  

Vid demonstrationerna har han flera gånger medverkat som talare - där han uppmärksammats för sin våldsamma retorik.

Han har även arrangerat egna manifestationer, startat kampanjer och spridit stora mängder konspirationsteoretisk propaganda på nätet.

Nyligen dömd

Fritjof Persson förekommer sedan tidigare i belastningsregistret.

I början av februari dömdes han för tre fall av hets mot folkgrupp, vilket Expo tidigare har rapporterat om. Han dömdes vid Lycksele tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter på totalt 4000 kronor.

Han dömdes för att under 2021 och 2022 spridit hets via inlägg på Twitter och en video på Rumble. Han dömdes även för ett tal han höll i centrala Umeå sommaren förra året. Hetsen var riktad mot bland annat homosexuella, svarta och judar.

Huvudförhandling rörande våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd kommer att hållas till hösten.