Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lycksele tingsrätt meddelade på onsdagen domen mot Fritjof Persson, 52, som varit en av de mer framträdande aktivisterna inom den konspirationstroende anticoronamiljön. Han döms för tre fall av hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter på totalt 4000 kronor.

De uttalanden som åtalats har spridits under 2021 och 2022 via inlägg på Twitter, en video på Rumble och ett tal han höll i centrala Umeå sommaren förra året. Vid talet skanderade han bland annat ”Sieg heil”.

Domstolen menar att meddelandena han spridit, som varit riktat mot bland annat homosexuella, svarta och judar, är ”grovt kränkande” och ”mycket nedsättande” och att brotten därför inte kan ses som ringa.

Fritjof Persson å sin sida bestrider ansvar för brotten och menar att han försökt provocera för att väcka uppmärksamhet kring sin kritik mot den förda coronapolitiken och vaccineringen.

I ett av meddelandena jämför han vacceringen mot covid med Förintelsen (Holocaust). Han skriver att de som ”tar Zprutan blir holocausade. Även judezwin”. Han ger i ett annat sammanhang även uttryck för att vaccineringsprogrammet är ett ”statligt massmord”.

Läs mer: Så förminskas Förintelsen i coronaprotesterna

Fritjof Persson har under pandemiåren medverkat på ett flertal så kallade anticorona-demonstrationer som talare - där han upmärksammats för sin våldsamma retorik. Har han även arrangerat egna manifestationer, startat kampanjer och spridit stora mängder konspirationsteoretisk propaganda på nätet.