Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I den årliga balen deltog knappt 800 personer från hela Europa. Förra året samlade balen en rad partiledare och representanter från den europeiska extremhögern, bland annat Marine Le Pen från franska Front National och Phillips Claeys, europarlamentariker för belgiska Vlaams Belang. Sverigedemokraterna var representerade av Björn Söder och Kent Ekeroth. I år var gästlistan inte lika namnkunnig, men en delegation från Sverigedemokratisk ungdom, SDU, fanns på plats.

Omkring 3000 motdemonstranter hade samlats på Heldplatz i Wien för att protestera mot tillställningen och hindra gästerna från att komma in i det anrika Hofburg-palatset, där balen hölls. Sammandrabbningarna med polisen ska i stundtals också ha varit våldsamma. Minst fyra personer uppges ha skadats. Även förra året orsakade balen stora protester, delvis då den sammanföll med Förintelsens minnesdag.

En hätsk debatt bröt i helgen ut mellan representanter från det österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, som arrangerade balen, och Wienpolisen. FPÖ menar att polisen inte gjort sitt jobb, då flera balgäster attackerats av demonstranter. Bland annat ska EU-parlamentarikern Andreas Möltzer (FPÖ) ha träffats av en projektil på väg in till balen. Själv förklarade han senare via Twitter att han "varit rädd för sitt liv".

Polisen tillbakavisar kritiken och menar att man gjort så gott man kunnat. "Utan våra insatser skulle balen inte kunna äga rum", säger polischefen Gerhard Pürstl till Wiener Zeitung.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand verkar emellertid ha varit nöjd med polisen.

"Stort tack till de 1100 poliser som skyddar oss från antidemokrater. Extremisterna slits bort från gatan på ett effektivt sätt.", twittrade han under kvällen.

Balen, som är en tradition i Wien sedan 1952, kallades fram till förra året för Wiener Korporationsball (WKR-ball), och har arrangerats av tyska och österrikiska nationalistiska studentföreningar. På grund av tidigare våldsamheter i samband med tillställningen valde man inför årets bal att hoppa av som arrangör. För att rädda festen grep då FPÖ in och arrangerade balen. Namnet ändrades i samband med detta till "Akademikerbalen". Namnbytet har kritiserats som spel för galleriet.

- Det här etikettskojet ändrar överhuvudtaget ingenting. Det kan helt enkelt inte vara så att ett möte mellan högerextrema från hela Europa tillåts hållas i de prunkande salarna i Hofburg-palatset. Speciellt inte så nära i tid från Förintelsens minnesdag!, sade Christian Deutsch, partisekreterare för det österrikiska socialdemokratiska partiet, SPÖ, i Wien i ett tal i samband med högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag.

Hofburg-palatset sade i samband med förra årets bal att man inte längre skulle hyra ut lokalerna till studentföreningarna. I år hävdade man dock att man inte kunde neka det demokratiskt valda partiet FPÖ rätten att hyra.