Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var strax innan midnatt under lördagskvällen som en grupp på 15-20 skinnskallar attackerade förbipasserande vid Stigbergstorget. Enligt de två nazistiska hemsidorna info14 och patriot skulle attacken vara ett svar på en misshandel av tre ”nationella kvinnor” tidigare under dagen.

På Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdoms hemsida, patriot, beskrivs hur en telefonkedja gick ut och hur senare ”ett 20-tal slutit upp för att gemensamt, som en enhet, söka upp antifascister för att kräva hämnd”.

Vid attacken jagades bland annat en ung man hela vägen hem, där han misshandlades grovt och inredningen i hans lägenhet förstördes.

Händelsen beskrivs på den nazistiska hemsidan info14:
”En av kommunisterna som lyckades fly sina halvt medvetslösa kamrater siktades en stund senare och jakten togs upp i ett rasande tempo. Kommunisten flyr allt vad benen bär mot sin lägenhet, till vad som för honom skulle vara hemmets trygga vrå, men innan han hinner få igen ytterdörren och låsa om sig rycks dörren upp och patrioterna bjuder in sig själva och lite nationell roomservice. Kommunisten slås medvetslös och hans lägenhet lämnas i spillror innan patrioterna beger sig ut i smågrupper på gatorna igen.”

Flera andra misshandelsfall beskrivs på hemsidan.
”En av kommunisternas ansikte fick stifta närmare bekantskap med en glasflaska innan han, och hans vänner, fick agera dansgolv på den kalla asfalten”, skriver samma hemsida.

Enligt uppgifter i GT ska flera av de attackerande skinnskallarna varit maskerade med huvor. En uppgift som inte bekräftas av polisen.

Åtta aktivister kopplade till Göteborgs fria nationalister, GFN, sitter nu anhållna misstänkta för flera fall av grov misshandel. Åklagaren har begärt utvidgad anhållningstid och behöver inte begära de unga männen häktade förrän senast onsdag klockan 12.