Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo kunde i helgen rapportera att ett större antal kända högerextremister från den rasideologiska miljön slöt upp vid de SD-anknutna evenemanget "Folkets demonstration" i Stockholm i helgen. På plats fanns även maskerade fotbollshuliganer och en hel del sverigedemokrater som bussats in från flera distrikt ute i landet.

Vid demonstrationen talade två tidigare sverigedemokrater som fått lämna partiet på grund av så kallad "ideologisk avvikelse". Talade gjorde även personer kopplade till den högerextrema tidningen Nya Tider.

SD-politiker bakom manifestationen

Arrangören bakom "Folkets demonstration" är SD-politikern Johan Widén från Enköping. Widén sitter i tekniska nämnden i Enköpings kommun och som nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

Nu kräver Enköpings SD-ordförande Kristina Einarsdotter att Johan Widén lämnar sina politiska uppdrag. Till Enköpings-Posten säger hon att arrangemanget inte "är förenligt med hans uppdrag som kommunpolitiker i Enköping".

Delvis ansvarig för våldet

Kristina Einarsdotter säger till P4 Uppland att hon reagerat på att uteslutna sverigedemokrater tilläts tala vid manifestationen. Hon anser också att Widén delvis bär ansvar för det rasistiska våld som kantade manifestationen.

– Indirekt så har han det eftersom han anordnar demonstrationen. Han måste se till att det inte blir såna här sammandrabbningar, säger hon till P4 Uppland.

Oförstående till avgångskraven

I en skriftlig kommentar till Enköpings-Posten ställer sig Johan Widén oförstående till avgångskraven. Han riktar istället kritik mot "våldsvänstern" och "det mediala efterspelet".

Så här skriver Widén:

"Det anordnas många demonstrationer årligen, ofta från vänstern.

Att alla som deltar eller arrangerar dessa automatiskt skulle diskvalificeras från att vara nämndeman eller andra förtroendeuppdrag är en tanke jag inte delar.

Jag gjorde vad jag kunde för att få till en bra demonstration, men tyvärr har det mediala efterspelet valt att fokusera på våldsvänstern som var välrepresenterad samt några andra bråkstakar som jag inte vet hur jag kunde ha hållit borta.

Det är ett återkommande problem vid många offentliga tillställningar att vissa endast är där för att bråka, och det är jättetråkigt att de inte kan stanna hemma istället eller bete sig på ett värdigt sätt.

Jag tar varje chans jag får när det gäller att ta avstånd från våld oavsett om det handlar om islamistiskt, höger eller vänsterinspirerat sådant. Frågeställningen antyder att jag skulle ha agerat annorlunda, vilket är direkt felaktigt."

SD lägger locket på

Sverigedemokraterna centralt har valt att inte ge några kommentarer till att en av deras förtroendevalda politiker arrangerat den högerextrema manifestationen. När Aftonbladet i helgen fick tag på partisekreteraren Richard Jomshof var hans enda kommentar:

– Jag tänker inte uttala mig om det.

När Expo ber Richard Jomshof kommentera avgångskraven mot Johan Widén, är svaret detsamma:

– Jag tänker inte uttala mig.