Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Företaget Baltic inkasso har gjort sig ökänt för sina kontroversiella metoder att driva in skulder. Två personer, båda svenskar, från indrivningsföretaget sitter nu i förvar i Estland. I måndags tog estnisk domstol beslut om att de skulle utlämnas till Sverige där de är eftersökta för grova skattebrott. Ett beslut som kommer att överklagas av de misstänkta. En av de gripna är den 40-årige grundaren av företaget, den andra en 41-årig medarbetare.

Även företagets vd, en 35-årig man, är häktad i sin frånvaro misstänkt för brott mot inkassolagen. Myndigheterna i Estland bedömer dock den brottrubriceringen som för svag för ett gripande.

Kända som kriminella

Samtliga tre är kända som tidigare tillhörande olika högerextrema grupper. De är även dömda för diverse olika brott. Grundaren har bland annat varit aktiv i Nordiska rikspartiet och Föreningen sveriges framtid. Han var också en av de drivande inom Konservativa partiet som hade ett valsamarbete med Ny demokrati 1998. Han är dömd till fängelse för misshandel och böter för hets mot folkgrupp.

41-åringen har dömts vid ett flertal tillfällen, bland annat för häleri, stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri. I slutet av åttiotalet var han medlem i Sverigedemokraterna och satt i styrelsen för partiet i Göteborg.

Den 35-årige vd:n, som tidigare varit aktiv inom den svenska nazist-miljön dömdes 1998 för hets mot folkgrupp.

Baltic inkasso meddelar på sin hemsida att de beslutat sig för att lägga ner delar av sin verksamhet i Sverige eftersom myndigheters granskning av företaget kan innebära obehag för deras klienter.

Ämnen i artikeln