Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Allan Jönsson offentliggjorde förra måndagen att han kommer att leda det nybildade Framstegspartiet. I medier har han betonat att den främsta orsaken till att han väljer att starta ett konkurrerande parti är toppstyrning och sverigedemokratiska toppolitiker som tar ut höga löner och ägnar sig åt nepotism. Reaktionerna från de tidigare partikamraterna har varit hätska. Partisekreterare Björn Söder gick hårt ut mot Allan Jönsson i en diskussion på Facebook.

"Jag tror vi klarar oss utan sådana typer som bara retar upp folk" skriver han på Facebook och " På det rent personliga planet gillar jag Allan och kommer nog alltid att göra det. Men rent politiskt är han en ren katastrof".

Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen, skrev på Twitter:

"Välkommet att Allan Jönsson lämnar. Han har uppenbart inte trivts i SD och fokus har senaste åren legat på konflikter"

Allan Jönsson och Björn Söder har en gemensam politisk bakgrund. I början av 90-talet var de båda med i det Framstegsparti som fanns då, ett högerpopulistiskt parti som senare gick in i Sverigedemokraterna.

Jönsson var, i egenskap av ordförande för Sverigedemokraternas valberedningen, dessutom en viktig kugge i att Jimmie Åkesson valdes till partiledare 2005.

Partiledningen och Allan Jönsson har sedan dess haft flera interna duster. Bland annat har Jönsson kritiserat Jimmie Åkessons och Björn Söders höga löner. 2011, efter partiets riksdagsinträde inleddes ett uteslutningsärende mot Allan Jönsson. Ärendet slutade i varning till Jönsson.

Han har dock fortsatt att vara en kritiker mot toppstyrning i partiet. Efter att Jönsson tog över det nybildade Framstegspartiet räckte han ut en hand till uteslutna sverigedemokrater och Sverigedemokratisk ungdom. Ungdomsförbundet har varit i flera öppna konflikter med partiledningen. Förbundets vice ordförande, William Hahne och ordföranden Gustav Kasselstrand har efter kritik mot Sverigedemokraternas ledning båda förlorat sina partianställningar. Jönsson beskriver ungdomsförbundet som "starkt och fint".

– Det har varit stark turbulens kring SDU. Deras ordförande Gustav Kasselstrand har ställt krav på att komma in i riksdagen, får inte han en bra plats på riksdagslistan så kommer han göra som mig och ta med sig ungdomsförbundet. Vill de ingå i vår organisation så är de välkomna, sa Allan Jönsson till Expo Idag.

Sverigedemokratisk ungdom ger Allan Jönsson kalla handen. På Twitter skrev William Hahne efter Jönssons invit.

"Den som tror att SDU vill ha något att göra med utbrytare och uteslutna muppar tror fel", skrev han. Gustav Kasselstrand vidarebefordrade Hahnes inlägg och skrev själv.

" Löjeväckande flirt från bittra utbrytare. Vi har inget intresse av att göra gemensam sak med folk som lämnat rörelsen".

Ledande sverigedemokrater har utåt velat tona ned Framstegspartiet som en kraft som internt kan skaka om partiet. Martin Kinnunen har till Expo Idag sagt att han inte fäster något "särkilt intresse av partiet".

Lokalt i Bjuv, där Sverigedemokraterna fick 19,2 procent i kommunvalet 2010, finns dock farhågor att hela partiets förening är mer lojal mot Allan Jönsson än partiet. Heidi Kronvall sitter i Bjuvs kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och var sekreterare och kassör för kommunföreningen i Bjuv, fram till det senaste årsmötet. Då valde hon självmant att inte ställa upp till omval. Hon menar att hon under en tid känt att något "skumt är i görningen". Kronvall ifrågasätter kommunföreningens lojalitet mot Sverigedemokraterna.

– Jag tycker inte om det som föreningen har börjat utvecklas till. Det är någonting som är på gång som de inte vill involvera mig i och jag känner att det är en grupp jag inte kan ingå i. Jag är sverigedemokrat i hjärtat. Det finns ett stöd för Framstegsparitet här, kommunföreningen har också sagt att man kan samarbeta med dem. Jag är rädd att de ställer upp för Sverigedemokraterna och efter valet går in Framstegspartiet, säger Heidi Kronvall till Expo Idag.

Allan Jönsson har tidigare uppgett till Expo Idag att flera befintliga kommunföreningar för Sverigedemokraterna kan komma att ansluta sig till Framstegspartiet. Den gemensamma nämnaren uppges var missnöje med partiledningen.

Expo Idag har sökt Sverigedemokraternas vice ordförande i Bjuv Ingela Strömpers