Brandattacken mot synagogan i Göteborg var ett hatbrott
Tre personer dömdes på måndagen till fängelse för attacken mot synagogan i Göteborg i december förra året. En av dem döms även till utvisning efter avtjänat straff. Rätten menar att attacken är att betrakta som ett hatbrott riktat mot judar som grupp.
Publicerad: 2018-06-25, 13:59
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Det var den 9 december förra året som synagogan i centrala Göteborg utsattes för en attack. Ett antal personer kastade flaskor med brinnande bensin mot synagogan och bilar som stod parkerade utanför.
Flaskorna orsakade flera brandhärdar. När polis, väktare och räddningstjänst anlände hade de dock slocknat.
Gruppen som attackerade synagogan bestod av ett tiotal personer och uppträdde aggressivt. Vid tillfället pågick en fest för ungdomar inne i den judiska församlingens lokaler. Ett 40 tal personer uppehöll sig i lokalen.
Fängelse och utvisning
På måndagen dömdes tre personer, 24, 22 och 19 är gamla, av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till skadegörelse. 19-åringen dömdes till fängelse i ett år och tre månader, medan de andra två dömdes till fängelse i två år.
22-åringen, som är palestinsk medborgare, döms dessutom till utvisning efter avtjänat straff. Han dömdes även för sju fall av olovlig körning.
24-åringen, även han palestinsk medborgare, och 19-åringen, som är medborgare i Syrien, har permanent flyktingstatus och rätten gör bedömningen att brottet de begått visserligen är allvarligt, men inte så allvarligt att de bör utvisas.
Samtliga tre förnekar brott.
Hatbrott
Tingsrätten gör bedömningen att syftet med attacken var att kränka och hota den judiska gruppen och menar att det rör sig om ett brott med hatmotiv.
Rätten konstaterar också att polisen i de dömdas datorer hittat stora mängder hatpropaganda mot judar.
Att attacken skedde på samma dag som det anordnades en demonstration i Göteborg mot USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad anses av rätten inte heller vara en slump.