Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigt på dagen frågade domaren Wenche Elizabeth Arntzen de båda rättspsykiatrikerna hur det kommer sig att de inte behandlat Breiviks våldsförhärligande som en specifik punkt i sin rättspsykiatriska rapport.

- Vi har inte tittat på våld i sig självt, och våldsförhärligande, som ett psykotiskt symptom. Det kan vara en del av en diagnos, men våld i sig självt är inte ett psykotiskt symptom, svarade Agnar Aspaas.

Tørrissen och Aspaas uppgav i rätten att de skilt mellan politik och diagnoser.

- Vi ser handlingarna som väldigt avvikande, men vi kan inte säga att en terrorhandling i sig själv ett psykotiskt symptom. Den uppmanar oss däremot att leta efter sådana psykotiska symptom, förklarade Aspaas om hur de bedömt terrorn när de gjort sin rapport om Breivik.

De två rättspsykiatriska som gjorde den första rapporten om Breivik kom fram till att han lider av paranoid schizofreni. De sa i rätten i slutet av förra veckan att Brevik framförallt drevs av tanken på våld och mord och att han har vanföreställningar. De menade att politik, dataspel och andra faktorer inte var det primära för Breivik.

Tørrissen och Aspaas som går emot den bedömningen, menar tvärtom att Breiviks terrordåd kan kopplas till politiska tankar. Terje Tørrissen läste upp ett citat i rätten från den antimuslimska bloggaren Fjordman för att belysa detta.

"En kollaps kommer att komma. Det är bara en fråga om hur vi ska hantera det, och om vi lyckas skapa ett tillräckligt stort fosterland för vårt folk efteråt."

- Här beskrivs de grundläggande tankarna som Breivik förfäktar, att detta måste föra till konsekvenser. Även om Fjordman inte beskriver konsekvenserna här, sa Tørrissen om citatet.

En annan punkt som Tørrissen och Aspaas lyfte fram är att Breivik anpassat och förändrat sitt sätt att framträda efter hur han bedömer att omgivningen uppfattar honom. Det är något som en psykotisk person som lider av vanföreställningar inte skulle lyckats att göra, menade de.

Breivik avslutade rättegångsdagen med att klaga på att psykiatriker har "kuppat" rättegången. Breivik tycker att den skulle handla mer om politik och offren för hans terrordåd. Vidare ifrågasatte han Aspaas och Tørrissens vittnesmål på de punkter där de hävdat att han är narcissist och inte fungerar socialt.

Anders Behring Breivik bad också om att få ytterligare en timme att förklara sig i rätten.

Ämnen i artikeln