Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Brigitte Bardots politik var väl inte så mycket att skryta med i den mån den alls existerade, ens under den mest tumultartade perioden i Frankrike 1968. Sedan drog hon sig tillbaka från filmen och blev djurrättsaktivist och sympatisör till Jean-Marie Le Pen och franska Front National. Sverigedemokraterna har vid några tillfällen puffat för Bardot och använt hennes namn i marknadsföringen.

Pinsamma rasistiska uttalanden

Genom åren har hon gjort ett antal pinsamma rasistiska uttalanden som fått hennes trognaste beundrare att generat låtsas som det regnar. Nu har hon kommit med en bok, Un cri dans le silence - Ett skrik i det tysta. Bardot fyller boken med förvirrade rasistiska uttalanden och angrepp på muslimer, judar, homosexuella. Invandrare, skriver hon, är grisar som bajsar i franska kyrkor och kvinnor passar inte som ministrar.

Brigitte Bardot säger sig vara emot "islamiseringen av Frankrike" och betraktar muslimer som en ockupationsmakt:

- I århundraden har våra förfäder gett sina liv för att bli av med de som försökt invadera Frankrike, skriver hon i sin bok.

Jämför sig med Zola

Då reportrar frågar Bardot om hennes rasistiska uttalanden har hon ingen bra förklaring men sticker inte under stol med sin egen betydelse. Hon jämför sig med Emile Zola, en av Frankrikes genom tiderna största författare och samhällsdebattörer, "som också vågade stå upp och säga sanningar".

Förvisso, men Zola vara motståndare till antisemitism och förtryck medan Bardot odlar invandrarhat och islamofobi. 1997 dömdes Bardot till böter sedan hon hävdat att Frankrike håller på att tas över av fårslaktande muslimer och året därpå fick hon nya böter för hets mot folkgrupp. Zola fick i alla fall fängelse för att ha mopsat sig mot överhögheten.

Det är sannolikt att Ett skrik i det tysta blir just det - en bok som absolut ingen läser utanför det vanliga galleriet av organiserade nazister och rasister.