Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 7 januari i år är den 45-årige affärsmannen Carl Lundström stolt. Som styrelseordförande för Rix telecom kan han konstatera att företaget nått sitt mål på drygt 200 miljoner i omsättning för det gångna året.

- Det har varit ett mer arbetsamt år än vanligt med många nya tjänster och kunder, säger han till nyhetsbyrån Telekom online.

Även personligt går ekonomin åt rätt håll. Familjen Lundström i Göteborg deklarerade det gångna året en beskattningsbar förmögenhet på drygt tjugo miljoner kronor. Enligt tidningsuppgifter ska de fyradubbla summorna finnas på utländska bankkonton. Samtidigt är kravet på slopad förmögenhetsskatt en av Carl Lundströms favoritfrågor inom Skattebetalarnas förening, jämte kravet på att länka samman landets höga skatter med invandringens kostnader. Vid Skattebetalarnas förenings riksstämma i maj förra året beskylls Carl Lundström för att tillhöra en falang med dold agenda, en falang som försöker göra föreningen till en plattform för främlingsfientlighet. Men låt oss ta det från början:

En novembernatt 1985 är ett gäng skinnskallar på väg hem genom Gamla Stan i centrala Stockholm. På en gata träffar de på tre unga latinamerikaner och skinnskallarna går genast till attack. Skinnskallarna grips senare av polisen och latinamerikanerna kan i förhör berätta att en prydligt klädd man i svart rock haft karaktären av ledare för den aggressiva gruppen. Den prydliga mannen ingår i gruppen av gripna och kan efter mycket besvär identifieras på polisstationen i Norrmalm som mångmiljonären Carl Lundström. Vid tiden för misshandeln är Carl Lundström inskriven som medlem A1465 i den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt, BSS. Några år senare uppmärksammas han som finansiär av främlingsfientliga Framstegspartiet, ett parti han lämnade först 1992 för Ny demokrati. Men redan före partibytet sponsrade han Ny demokratis valrörelse. Men tiden i Ny demokrati blev inte långvarig. När den nya medlemmen uppmärksammades i riksmedia krävde partiledningen omedelbart Carl Lundströms utträde. I mars 1992 lämnar han Ny demokrati och enligt honom själv politiken.

Men Expo kan avslöja att Carl Lundström funnits med på högerextrema partiers tiggarlistor långt senare och att han bland annat försett Nationaldemokraterna med bidrag. Carl Lundström har också vid tillfällen beställt nazistiskt och revisionistisk material av vit-maktbolag.

Daniel Olsson
Mikael Ekman

Ämnen i artikeln