Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Daniel Zamundo förklarades hjärndöd i tisdags, 25 dagar efter han attackerats av en grupp nazister. De misshandlade honom uppemot en timme, brände honom med cigaretter och ristade in hakkors på hans kropp. Fyra personer har gripits. Några av dem har tidigare straffats för attacker på homosexuella, rapporterar Associateted Press.

Utanför det sjukhus som Daniel Zamundo togs in på har hundratals personer samlats för att hålla en vaka för honom. När inrikesministern, Rodrigo Hinzpeter, på tisdagsnatten lämnade sina kondoleanser, buades han ut. På vakan lovade han att regeringen ska kämpa i kongressen för att få igenom en antidiskrimineringslagstiftning. Lagen skulle innebära att handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter blir olagligt.

Ett första lagförslag lades för sju år sedan. I november antogs förslaget av senaten. Men underhuset har ännu inte röstat om förslaget. Evangeliskt kristna lobbyorganisationer har motsatt sig lagen. De menar att den är ett första steg mot att göra samkönade äktenskap lagligt.

De fyra gripna nazisterna har åtalats för överlagt mord, vilket kan ge livstidsstraff. HBT-organisationer vill att de även ska åtalas för tortyr.