Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisens utredning visar att branden mot Cyklopen, söder om Stockholm, inte var en olycka. Enligt brandutredaren på Söderortspolisen, Christer Söderheim, startade branden utanför huset, skriver Dagens Nyheter.

Cyklopen har fungerat som en alternativ mötesplats där bland annat rasism och främlingsfientlighet motarbetats, vilket personerna bakom Cyklopen tror är anledningen till branden. På sin hemsida skriver de:

"Nätverket Mot Rasism skulle ha arrangerat en tillställning samma tid som branden utbröt. Tillställningen ställdes in några dagar innan men var utannonserad. Imorgon, 30 Nov, är det Karl 12:es dödsdag och nazistiska grupper arrangerar manifestationer. Nästa vecka, 6 dec, tågar nazisterna återigen i Salem. Stockholm är den stad i Sverige med störst nazistnärvaro under denna period. Kopplingen mellan detta och branden på vårt kulturhus är knappast en slump."

Christer Söderheim säger till Dagens Nyheter att det är möjligt att det finns politiska motiv bakom branden. Men att det än så länge rör sig om spekulationer.