Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av februari åtalades Dan Park för hets mot folkgrupp, bland annat för att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning utanför den judiska begravningsplatsen i Malmö. Han spred senare en bild från händelsen i sociala medier och på sin blogg. I andra inlägg sprider han bilder på sin egentillverkade propaganda som enligt åklagaren hetsar mot bland annat homosexuella och judar – totalt rör det sig om sex fall av hets mot folkgrupp.

Ett av fotona föreställer ett klistermärke med texten ”Heil Pride” mot en regnbågsbakgrund, två andra föreställer hakkors klottrade vid ingångarna till två kyrkor i Malmö.

Under måndagen dömdes han på samtliga punkter av en enig Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för brotten som begåtts mellan september 2020 och december 2022. Förundersökningen mot honom föregicks av anmälningar från polisen själv och den ideella föreningen Juridikfronten.

Återfallsförbrytare

Dan Park har sedan 1990-talet spridit rasistiska budskap genom det han kallar för gatukonst. Ofta rör det sig om kollage på stencilerade affischer som sätts upp på allmänna platser. Hans skapelser har också varit del av utställningar vid några tillfällen.

Park har återkommande sedan 1996 dömts för hets mot folkgrupp mot bland andra svarta, judar, romer och homosexuella. Senast 2019 dömdes han i hovrätten till fyra månaders fängelse för tre fall av förtal och sju fall av hets mot folkgrupp – ett fängelsestraff han länge höll sig undan.

Park står även sedan i april åtalad för hets mot folkgrupp och olaga hot efter att ha placerat en burk med texten ”Zyklon B” utanför Judiska församlingen i Göteborgs lokaler. Huvudförhandling i det målet är planerad till början av oktober.

Han medverkar också återkommande vid olika högerextrema sammankomster, bland annat med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Park: Någon annan

Dan Park nekar till brotten och menar att det är någon annan som skapat konton i hans namn som bilderna spridits ifrån, eller att någon kommit över hans Twitter-lösenord.

Men tingsrätten tycker att Parks förklaringar är osannolika och skriver i sin dom att åklagarens bevisning är stark och visar att det är Dan Park som både skapat och spridit innehållet.

Dan Park förklarar också för rätten hur han menar att de olika bilderna ska tolkas. Rätten slår dock fast att förklaringarna är omöjliga att omedelbart förstå och skriver att bilderna istället bland annat förmedlar en ”omotiverad missaktning mot andra folkgrupper än den nordiska” och att yttrandefriheten inte gör att Dan Park kan slippa straff.

I en kommentar till SVT Skåne kallar Dan Park domen för ”vansinnig”.

– Bilderna är inte brottsliga överhuvudtaget. Rätten har missuppfattat och förstår inte symbolik i bilder, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Han uppger också att han kommer att överklaga domen till hovrätten.