Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna höll i helgen partistyrelsemöte i Helsingborg. Konferenslokalen på ett hotell hade bokats i ett privatnamn. Mötet attackerades av ett 30-tal personer som av polisen beskrivs som vänsterextremister. Vi kan aldrig acceptera att någon med våld försöker att tysta en åsikt. Vi måhända tycka extremt illa om Sverigedemokraternas ideologi och praktiska politik, men det är inte acceptabelt att genom stenkastning försöka hindra grundfundamentet i demokratin, mötesfriheten.

Expo har det senaste året uppmärksammat att en våldspiral trappats upp mellan höger- och vänsterextremister. I somras misshandlades dåvarande vice ordföranden i Nationaldemokratisk Ungdom, Robert Almgren och Sverigedemokraternas andre vice ordförande, Johan Rinderheim. Överfall riktades mot antirastister i Helsingborg, Göteborg, Stockholm och i en hel del småländska städer.

Redan i somras skrev undertecknad tillsammans med Daniel Olsson, reporter på Expo, ett ledarstick om detta. Vår konklusion var enkel; håll er till demokratins spelregler!

Ingen står över de spelregler som folket har satt upp för demokratin i detta land. Den som anser att reglerna är felaktiga får på demokratisk väg påverka dem. De som väljer att ställa sig utanför det demokratiska samhället är till uppgift för polis- och rättsväsende att jaga rätt på.

Kampen för demokrati och yttrandefrihet mot rasism och främlingsfientlighet vinns inte med gatsten, den vinns med fakta och ord.