Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Southern Poverty Law Center har samlat in data om amerikanska hatgrupper sedan 1990. Den årliga rapporten "The year in hate and extremism" för 2019 visar på en liten minskning i det totala antalet grupper som SPLC betecknar som hatgrupper.

Men det ska inte ses som ett tecken på att hatet minskar i landet.

Historiska nivåer

Tvärtom så ligger antalet fortfarande på historiskt höga nivåer, där 2018 var en toppnotering. Antalet vit makt-grupper fortsatte att öka 2019. De har mer än fördubblats sedan 2017. SPLC betonar också att mycket aktivitet flyttar från offentliga aktioner under en grupps namn till anonyma forum på internet, där användarna inte är organiserade i specifika hatgrupper.

Den kraftiga ökningen av vit makt-grupper de senaste två åren, samt en växande grupp av "accelerationister" som anser att kraftfullt våld är nödvändigt för att utlösa ett raskrig i USA, får SPLC att höja tonläget.

"Vit nationalism utgör ett allvarligt hot mot vår nationella säkerhet och pluralistiska demokrati (...) och som vi har sett de senaste åren är hotet om våld i högsta grad verkligt" skriver organisationen, samtidigt som man radar upp högerextrema terrordåd under 2019 i bland annat Texas, Kalifornien och Christchurch, Nya Zeeland. Ökningen av högerextrema terrordåd sker samtidigt som SPLC ser en ökning av registrerade hatbrott i USA.

"Politisk kris"

Hatet och våldet från extrema grupper är nu en större fråga än att den ska hanteras av brottsbekämpande myndigheter, skriver SPLC. “Det är också en politisk kris. Den måste bemötas på politisk nivå. Precis som när det fanns en nationell rörelse mot rassegregationen under 1960-talet, behövs det nu en nationell rörelse mot hatrelaterat våld i USA”.

SPLC nickar gillande åt att federala myndigheter som FBI och Department of Homeland Security nu har börjat prioritera arbetet mot våldsbejakande högerextremister i USA. Men organisationen menar att det behövs politisk handling, med bland annat utbildningar om extremism till skolor och myndigheter, ända ner på stadsnivå. De stora aktörerna på internet måste också göra mycket mer för att stoppa hatet på sina plattformar.

Ökat hat mot hbtq-personer

En tydlig trend för 2019 är en kraftig ökning, över 40 procent, av grupper som uttrycker hat mot hbtq-personer, rapporterar SPLC. Ökningen utgörs bland annat av ett nätverk av kyrkor under namnet Faithful world baptist church, ledda av pastorn Steven Anderson. Hatet mot hbtq-personer kommer också från svarta separatistiska hatgrupper, enligt SPLC.

Dessutom menar SPLC att en del av ökningen kan bestå i att Trumpregeringen underblåser hat mot hbtq-personer. Bland annat genom att president Trump hållit tal på hatgruppen Family Research Councils konferens.

Ämnen i artikeln