Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När den här artikeln skrivs har Mikael Cromsjö flyttat utomlands och rollen som moderator har tagits över av Mattias Nilsson. Cromsjö är nöjd med hur administratörsgruppen har fortsatt arbetet. Detta trots de antisemitiska inslagen i diskussionstrådar på forumet. Vaken har som policy att inte stänga ute någon eller styra medlemmarna.

– De får ha sina åsikter, men vi låter inte de ta över, säger Mikael Cromsjö.

Mikael Cromsjö fick inspirationen till sajten vaken.se efter att ha sett ett antal filmer om konspirationsteorier. På sajten nämner han "911: The Road to Tyranny". Det är en film som "avslöjar" både Bill Clintons inblandning i Oklahomabomben 1995 och att terrorattackerna den 11 september genomfördes med den amerikanska regeringens goda minne.

Utifrån sajten växte sedan nätverket kring Vaken fram. I dag är de det centrala navet för den så kallade "Sanningsrörelsen" i Sverige. Sanningsrörelsen är den kollektiva benämningen för människor som menar att terrorattackerna den 11 september genomfördes av andra än al-Qaida.

Själv vill Mikael Cromsjö inte ägna så mycket tid åt att studera Förintelsen.

– Det är obekvämt av flera orsaker. Först är det obekvämt att det troligen har hänt alla de här hemskheterna och så är det obekvämt att hålla på att rota i varför det har hänt eller inte hänt, och så är det massa folk som tycker att det är obehagligt att man gör det, förklarar han.

En av få personer som lämnat nätverket är användaren "Maggot". Han var en uttalad nazist som var aktiv i Vaken för omkring två år sedan. Han valde att lämna efter ett samtal med Mikael Cromsjö .

– Han ville verkligen hålla på och prata om invandrarpolitik hela tiden. Det ville inte vi göra. Istället hjälpte jag honom att skapa ett nytt forum, Tankefrihet, där han kunde ta de frågor han var intresserad av.

Några dagar efter intervjun skickar Mikael Cromsjö ett mejl. Där skriver han att han kanske uttryckt sig otydligt i intervjun och att det är viktigt att poängtera att han är övertygad om att Förintelsen ägt rum.

Fotnot: Artikeln är tidigare publicerad i Expo #4/2010