Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den högerextrema organisationen Det fria Sverige har flera poddar, en av dem är Kvinnofällan. Programledare för podden är Frida Värling som varit medlem i Det fria Sverige i flera år.

Namnet Kvinnofällan bygger på Det fria Sveriges uppfattning att kvinnans deltagande i samhällslivet är den riktiga kvinnofällan. För Det fria Sverige är kvinnans riktiga roll att vara ”projektledare” i hemmet och omhändertagande fru och moder. I arbetslivet riskerar hon psykisk ohälsa och barnlöshet, och hennes trygghet finns således i hemmet, hävdar organisationen.

"Fysiska markeringar är det bästa alternativet"

I avsnittet Nationella män och kvinnosynen som sändes den 20 maj diskuterades kvinnans roll i hemmet och synen på våld.

Poddens deltagare Frida Värling, David Värling samt ytterligare två DFS-medlemmar med aliasen "JK" och "Andersson", menade att ”fysiska markeringar” är det bästa alternativet när kvinnan misslyckas med de sysslor som hon enligt dem är ämnad att utföra i hemmet.

"Vi läste om en kille vars fru var lat och inte var engagerad i matlagningen och det hade väl gått långt med det mesta, och till slut hade han klått upp henne rejält. Efter det hade hon skärpt sig, och börjat att laga mat och anstränga sig och ta hand om barnen" förklarade aliaset JK i Det fria Sveriges podcast.

"Hade han ett halvår tidigare börjat med en örfil då hade det kanske inte gått så långt", tillade David Värling.

David Värling, vars alias är “Herr D” i podden, är Värlings sambo. David Värling finns i kretsen kring Nordisk Alternativhöger och är en av programledarna i podden Vita Pillret.

Frida Värling är sedan flera år tillbaka medlem i den rasideologiska organisationen Det fria Sverige som säger sig erbjuda nationell gemenskap i Svenskarnas hus i Älgarås. Vid sidan av sitt engagemang i Det fria Sverige driver hon även podden Husmorspodden tillsammans med ytterligare en kvinna som har bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen.  

"Kan man inte resonera kanske en örfil skulle hjälpa"

Den 24 juni fortsatte Frida Värling att argumentera för våld i nära relationer i Husmorspodden. Värling, som även kallat sig Freja Lindh i offentliga sammanhang, förklarade i avsnittet “Får man ge sin fru en örfil?” att den moderna kvinnan själv provocerar fram våldsamma reaktioner från sin man när hon inte lyder eller håller sig inom ramen för hemmets arbetsuppgifter. Hon hävdar även att en örfil inte är att betrakta som misshandel.

”Om man inte kan resonera med henne kanske en örfil skulle hjälpa”, hävdade Frida Värling.

De båda programledarna var dock inte överens om ifall det är rätt att använda våld mot kvinnor.

"Det måste ju gå att lösa på andra sätt. Det finns aldrig anledning till att ge sin kvinna en örfil och kommer aldrig lösa några problem", menade poddens andra grundare och programledare.

Frida Värling fortsatte på sitt resonemang. Hon säger att hon har en ”negativ bild” av kvinnor i västerländska samhällen.

"Jag har sett så mycket kvinnor bete sig illa mot sina män. Därför har jag lite högre toleransnivå för den här örfilen än vad du har".

Frida Värling avrundade även diskussionen med ett resonemang om att manlig uppgivenhet och desperation över kvinnans olydighet gör våldet till en naturlig respons.

"Vad ska man göra? Det finns exempel med män som skriver till mig, vars relationer hade börjat bra - de gifte sig och skaffade barn. Sedan hade frun velat plugga. Hon började plugga genusvetenskap och fick för sig en massa dumheter. Och så börjar hon hävda sig, hon skaffar en OnlyFans och ska ut på krogen med sina tjejkompisar och har inte maten klar när mannen kommer hem. Vad gör man?"

Husmorspodden sände sitt första avsnitt den 20 februari 2020. Podden beskrivs som “en podcast om livet som hemmafru. Vi diskuterar allt ifrån städproblem till samhällsproblem”. Med avsnittsbenämningar som “Äldre kvinnors visdom” och “6 saker som stressar den moderna kvinnan” diskuterar de hur dagens upplevda press hos kvinnor att balansera karriär och sysslor i hemmet är källan till kvinnodominerad utbrändhet och dålig självbild hos män.

Ämnen i artikeln