Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på lördagen som den misstänkte 21-årige Patrick Crusius öppnade eld inne på stormarknaden Walmart i El Paso, en stad i Texas nära den Mexikanska gränsen. De första rapporterna talade om 20 döda och närmare 30 skadade. Nu rapporterar polisen att dödssiffran stigit efter att ytterligare två personer under måndagen avlidit av sina skador.

I ett manifest som Patrick Crusius strax innan dådet lade ut på internetforumet 8chan motiverar han dödskjutningarna med konspirationsteorin om ett pågående folkmord på vita. Attacken är ”ett svar på den latinamerikanska invasionen av Texas”, skriver han. 

Myten om ett pågående folkutbyte har fått stort gehör inom den högerextrema miljön, vilket Expo tidigare har rapporterat om. I sitt manifest uttalar Patrick Crusius även sitt stöd för terroristen Brenton Tarrant, som i mars mördade 51 människor i en attack mot två moskéer på Nya Zeeland. Även Tarrant förklarade sitt dåd med att han ville agera mot ”folkutbytet”.

Läs mer: Myten om det stora utbytet

Skakat USA

USA är skakat efter dödskjutningarna i El Paso som skedde bara dagar efter att tre personer sköts till döds, varav två barn, på en vitlöksfestival i staden Gilroy. Den misstänkte gärningspersonen, själv skjuten till döds under polisens ingripande, hade innan han gick till attack postat ett över hundra år gammalt rasistiskt manifest på sociala medier.

I april dödades en person vid en skjutning mot en synagoga utanför San Diego, Kalifornien. Även den gärningsmannen hade innan dådet lagt ut en text på 8chan där även han sällar sig till konspirationsteorin om att vita är utsatta för en systematisk utplåning.

Dödligaste dådet

Enligt den amerikanska organisationen Anti-Defamation League, ADL, som kartlägger antisemitism och rasism, är masskjutningarna i El Paso det dödligaste högerextrema dådet i landet på över 50 år.

Under perioden 2009 till 2018 var enligt ADL 73 procent av alla extremistmotiverade mord kopplade till högerexrema gärningsmän.