Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En ny lag mot homosexualitet är på väg att införas i Uganda. Landets talman Rebecca Kadaga säger att lagen kommer träda i kraft redan i december, eftersom det ugandiska folket "kräver det". Hon säger att lagen är som en "julklapp" till befolkningen.

Lagen mot homosexualitet kommer vara uppdelad i två kategorier. En för brott som anses grövre och en för brott som anses mildare. Den grövsta kategorin, gäller om man döms för att man är homosexuell och förälder, auktoritetsperson, HIV-positiv och homosexuell, pedofil och homosexuell eller en homosexuell återfallsbrottsling. Straffet för de som faller inom den kategorin är döden.

Den andra kategorin, den mildare, döms man för om man ha haft sex med någon av samma kön eller om man varit i ett samkönat förhållande. Straffet för detta är livstids fängelse.

Lagförslaget kom på tal redan år 2009, men på grund av internationell kritik lades den åt sidan. Kritiken finns dock kvar. President Obama har beskrivit situationen som "avskyvärd" och den kanadensiska politikern John Baird har sagt att den är "usel och motbjudande".

Flera europeiska länder har dessutom hotat med att dra tillbaka sitt finansiella stöd till landet om lagen träder i kraft.

I Sverige finns det flera ugandiska flyktingar som är på väg att bli utvisade till Uganda. Tidningen QX har berättat om Kaala Lawrence. Han har bland annat blivit utesluten från sin familj och blivit misshandlad vid upprepade tillfällen, på grund av att han är homosexuell. Han ska snart bli utvisad och är en av dem som kommer riskera livstids straff.

– De säger att jag inte har nog bevis för att jag är utsatt som gay och att jag kan återvända till Uganda men bo i en annan stad, skriver han i ett mail till QX

Den amerikanska konservativa evangelisten Scott Lively, blev för ett halvår sedan stämd för att ha varit en av dem som stått bakom lagförslaget och som hetsat till förföljelsen av homosexuella. Enligt gay-tidningen Advocate.com har Scott Lively under en av sina predikningar jämfört homosexualitet med sodomi, och då ställt frågan "sedan när blev sodomi en del av de mänskliga rättigheterna".

Ämnen i artikeln