Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sari Janssen är politiker för Sverigedemokraterna i Hallstahammar. Hon sitter sedan valet 2022 i såväl kommunfullmäktige och som ledamot i kommunstyrelsen. På sociala medier skriver hon återkommande om Sveriges roll under andra världskriget – ofta som svar till att andra som lyfter fram SD:s historia.

Hon ger bland annat uttryck för att Socialdemokraterna och Centern har sin bakgrund inom nazismen. I ett svar på Twitter skriver Janssen:

”Om du nu ska börja tala om nazism, så börja granska S och C. Där har du partier som har riktigt hemsk bakgrund inom nazismen.”

I flera andra inlägg hävdas att Socialdemokraterna är de ”riktiga nazisterna”.

Hon menar vidare att Sverige och socialdemokratin hade en aktiv roll i de tyska nazisternas raspolitik.

”Dom största nazisterna är S. Är du medveten om att det var dom som introducerade rasbiologin för Hitler”, skriver hon på Twitter.

Likande budskap förs fram i flera andra inlägg. Sari Janssen skriver även att ”Sverige tog första steget – Nazityskland följde efter”.

– Problemet med det här är att det är historieförfalskning. Ett partis företrädare, både i riksdagen och lokalt, sprider alltså medvetet en förfalskad bild av historien, säger författaren och journalisten Ola Larsmo.

Ola Larsmo syftar bland annat på Sverigedemokraternas propagandafilm ”Ett folk, ett parti” som släpptes inför valet 2018 och som han bland annat har skrivit om i sin bok Tio lektioner i svensk historia (Kaunitz-Olsson, 2021). I filmen framställs socialdemokrater och liberaler som nazister. Den är ett mischmasch av fakta, myter, propagandistiska slutsatser och rena lögner, menar Larsmo. Filmen betecknades också som historieförfalskning av ledande historiker i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det här är en linje som återkommer hos partiets företrädare ändå upp i partitoppen. Det är deras officiella linje som parti, säger han.

En som gett uttryck för tankegången är riksdagsledamoten Björn Söder (SD) som på Twitter i ett svar till ledande personer inom S och C hävdat att ”ni aktivt hjälpte nazisterna under kriget med rasbiologi”.

Saknar stöd i forskningen                              

För att binda Socialdemokratin till rasforskning, nazism och Hitlertyskland så nämner Sari Janssen återkommande Vipeholmsexperimenten. Det syftar på de medicinska experiment som under ett par år i mitten av 1940-talet genomfördes på Vipeholmsanstalten. Patienterna, personer med intellektuell funktionsnedsättning, matades då med mängder av socker för att studera vilken effekt det fick på tänderna.

Mikael Nilsson är historiker som bland annat skrivit boken Historiemissbrukarna (Tiden, 2022) som handlar om myter och lögner kring Sveriges agerande under andra världskriget. För Expo har han tidigare skrivit om ”brunsmetningen av socialdemokratin”.

– Försöken har med rätta kritiserats ur etiska och moraliska aspekter. Men de hade ingenting med nazism eller rasbiologi att göra, påtalar Mikael Nilsson som menar att det visar hur Sari Janssen försöker blanda bort korten.

Mikael Nilsson framhåller att det Sari Janssen ger uttryck för saknar stöd i forskningen.

– Det här är ju en helt igenom politiserad propaganda. Problematiken med att bemöta så här svepande lögner är att bevisbördan hamnar fel. Det är inte vi som ska behöva bevisa att det inte är sant, utan tvärtom så ligger det ansvaret hos henne, säger Mikael Nilsson.

Inte nazister

Till Expo medger Sari Janssen att hennes inlägg är skrivna som svar på att Sverigedemokraternas historiska kopplingar till nazism lyfts fram. Hon medger också att hon egentligen inte tror att vare sig Socialdemokraterna eller Centern varit nazister och att hon blandat ihop åren när det kommer till Vipeholm.

– Jag menar ju inte att Socialdemokraterna och Centerpartiet är nazister eller rasister eller någonting sånt. Men det är väldigt mycket påhopp på Sverigedemokraterna och då har jag velat visa på hur det såg ut historiskt, säger hon.

Så varför skriver du att S var de riktiga nazisterna?

– Jag har varit upprörd och jag har skrivit det utan att egentligen läst den en gång till och formulerat om det.

Du gör det vid upprepade tillfällen.

– Jag har försökt påpeka att vi inte är onda bara för att vi är Sverigedemokrater. Sen har jag kanske, som jag säger, skrivit lite dumt där och inte läst vad jag har skrivit.

Sari Janssen menar att det viktigaste för henne varit att lyfta fram att det även skett saker i Sveriges historia som är problematiska, som Rasbiologiska institutet, och att såväl S som C hade en del i det.

– Sen att folk kallar mig rasist och nazist och alltihopa sånt där fastän jag menar att alla människor har lika värde. Det är därför vi haft de här diskussionerna för att jag menar att även andra partier haft ett fult förflutet.

”Brunsmetning”

Att det var Socialdemokraterna och Sverige som presenterade rasbiologin för Hitler och Nazityskland är en av de lögner som Ola Larsmo menar under senare år fått spridning. En annan är ett Sverige var ledande inom rasbiologin.

Samtidigt riskerar Sverigedemokraternas lögner att skymma de faktiska omständigheterna kring Sveriges och andra länders övergrepp, som tvångssteriliseringar och eftergifter gentemot Nazityskland, som skedde under den här perioden, menar Ola Larsmo.

– Det man försöker osynliggöra i form av propaganda är att rasbiologin var ett paradigm som gällde stora delar av vetenskapssamhället. Det handlar om en internationell rörelse. Men om verkliga fakta inte spelar någon roll – då gör man sanningar om övergrepp och lidande till ideologiska leksaker.

För Ola Larsmo råder det ingen tvekan om varför företrädare för Sverigedemokraterna försöker förvanska den svenska regerings roll och agerande under andra världskriget.

­– Man försöker torka av sig sin bruna historia på någon annans rockskört. Idén är, att om alla framstår i dålig dager så kan vi lägga det bakom oss.

Liksom Ola Larsmo menar Mikael Nilsson att det handlar om att Sverigedemokraterna vill förändra diskussionen kring sitt eget parti.

– Alla ska brunsmetas, resonerar de, och om alla är lika nedsmetade då behöver vi inte längre diskutera det.