Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2020 satt Thomas Olin i Mölndals kommunfullmäktige och var ersättare i kommunstyrelsen, jämte flera andra lokalpolitiska uppdrag.

Expo kunde i september 2020 avslöja att han i sina sociala medier spred våldsromantiserande inlägg – däribland uppmaningar om att ”vita ska stå upp och slåss tillbaka”. Han spred även publiceringar från den nazistiska uthängningssajten Avmaskerat, som har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Han gav även själv uttryck för högerextrema konspirationsteorier om att det skulle pågå systematisk förföljelse av vita i Sydafrika.

Varnades och lämnade

Sverigedemokraternas medlemsutskott utredde Olin och ytterligare en medlem i SD Mölndal efter Expos avslöjande. Partistyrelsen valde dock att inte utesluta Olin utan nöjde sig med att tilldela honom en varning.

Beslutet hade dock ingen politisk betydelse för Olin då han redan innan partistyrelsens dom föll hade lämnat sina politiska uppdrag i Mölndals kommun.

Tillbaka på SD-mandat – hotas av uteslutning

Efter valet 2022 är Thomas Olin tillbaka i Mölndals kommunpolitik och valdes i december 2022, efter att ha nominerats av Sverigedemokraterna, till partiets representant i Tekniska nämnden.

Hans framtid är dock oklar efter att Sverigedemokraternas lokala ordförande Hans Wessberg samt gruppledaren Fredrik Mellbin, krävt att han utesluts, något Mölndals-Posten var först att berätta om.

I interna dokument som Expo tagit del av skriver de två lokala topparna att de vill att Olin ”befrias från sitt medlemskap i Sverigedemokraterna” så att han ”fritt, utan någon anknytning till partiet får fortsätta med sitt hatiska, konfrontativa och många gånger helt undermåliga twittrande”.

”Partiskadlig”

Lokaltopparna kallar Olins aktivitet i sociala medier för ”partiskadligt”. I de exempel som radas upp i skrivelserna till partiets medlemsutskott skriver Mellbin och Wessberg till exempel att Thomas Olin attackerat lokalpolitiker som partiföreningen ser som allierade. Det i ett läge då känsliga förhandlingar pågick mellan SD och andra lokala oppositionspartier.

I en intervju med Mölndals-Posten säger SD Mölndal-ordföranden Hans Wessberg att Olin inte följer partilinjen utan driver sin egen linje.

– Till exempel uttrycker han sig på ett ganska raljant och hatiskt sätt mot lokalpolisen, och det är ingenting som vi kan ställa oss bakom, säger Hans Wessberg till tidningen.

Uteslutning inte trolig: ”inte kompetenta”

Zandra Pettersson, suppleant i partistyrelsen och distriktsordförande i SD Västra Götaland Västra, säger till Mölndals-Posten att det slutgiltiga beslutet om Olins framtid i partiet kommer fattas på ett möte i februari.

– Vad jag kan säga är att ärendet har gått genom medlemsutskottet, som har föreslagit till styrelsen att det läggs till handlingarna. De tycker alltså själva att det inte är någon större grej med Thomas, och att han inte borde uteslutas. Partistyrelsen brukar oftast fatta beslut efter utskottets rekommendation, säger hon till Mölndals-Posten.

Thomas OIins ärende har behandlas av medlemsutskottet som beslutat att skicka det vidare till partistyrelsen.
Thomas Olins ärende har behandlats av SD:s medlemsutskott som föreslår partistyrelsen att lämna det utan åtgärd. Foto: Faksimil/Expo

Den lokala ordföranden Hans Wessberg är kritisk till hur partiet hanterar den här typen av ärenden.

– Det finns en ganska stor osäkerhet i hur partistyrelsen agerar, det har gått åt båda hållen när sådana här beslut ska fattas. Jag tycker kanske inte att de är så väldigt kompetenta alla gånger. Men när beslutet väl kommer kan vi inte överklaga eller ha några synpunkter på det, säger han till lokaltidningen.

Zandra Pettersson tycker inte att SD Mölndal verkar vara en särskilt välmående förening och säger att distriktet nu kommer följa upp vad som försiggår i lokalföreningen. 

– Jag ska ha lite insynsmöten, sitta med dem och få en känsla av hur det är, säger hon till Mölndals-Posten.

Expo har varit i kontakt med Thomas Olin som avböjer att kommentera ärendet.