Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De både sverigedemokratiska Mölndals-politikerna Thomas Olin och Mari Herrey hamnade i blåsväder efter att Expo i september kunde avslöja att de på sociala medier spridit vit makt-material och annan högerextrem propaganda – vissa av inläggen hade dessutom ett våldsromantiserande innehåll. Thomas Olin spred till exempel inlägg från Pär Sjögren, en ledargestalt i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Efter Expos rapportering startade partiet en internutredning mot Thomas Olin och Mari Herrey. Mölndals-Posten rapporterar nu att partistyrelsen nöjer sig med att utdela en varning till de båda politikerna. I ett mejl till tidningen meddelar SD:s pressassistent Oskar Cavalli-Björkman att:

"Partistyrelsen har under dagen fattat beslut om att utfärda en varning till Thomas Olin och Marie Herrey. Vad som kommuniceras till partistyrelsen innan dess beslutsfattande är intern information och omgärdas således av sekretess."

Mari Herrey kan därmed fortsätta som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Tingsrätten har tidigare utrett om hon var lämplig som nämndeman och kom fram till att hon kunde fortsätta sitt uppdrag.

För Thomas Olin får inte beslutet någon större politisk betydelse. Han avsade sig självmant sina politiska uppdrag i kommunen efter Expos artikel och lämnade då platserna som kommunfullmäktigeledamot och ersättare i kommunstyrelsen. Han avsade sig också uppdragen i vård- och omsorgsnämnden, tekniska nämnden, och i de kommunala bolagen Mölndal energi och Mölndals parkering.

Thomas Olin får alltså vara kvar i partier. Detta samtidigt som partikollegan och Lundapolitikern Christoffer Brinkåker uteslöts tidigare i november efter att han spridit högerextremt material på sociala medier. Brinkåker uteslöts bland annat för att han, liksom Thomas Olin, delat inlägg från en en ledare inom Nordiska motståndsrörelsen.  

Redan 2012 gick SD ut med att det råder nolltolerans mot extremism och rasism i partiet. Trots det har företrädare återkommande avslöjats med att sprida rasism. Apropå att Expressen avslöjat att en företrädare för Sverigedemokraterna uttryckt sig rasistiskt på Facebook kommenterade Jimmie Åkesson så sent som i september i Aktuellt i SVT hur partiet arbetar med frågorna:

– Min uppgift är att hålla rent när sådant här uppdagas. Och där menar jag att vi sköter det arbetet, så gott vi kan. Det vill säga, när någon ger uttryck för uppfattningar som inte här hemma i vårt parti så hanterar vi det oftast då genom uteslutning eller att personen helt enkelt lämnar själv.

Ämnen i artikeln