Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sommaren 2022 tog den 40-årige mannen ned två av fyra Prideflaggor som en bostadsförening i Göteborgsområdet hissat. Flaggorna förstördes av mannen som sedan pressade ned dem i föreningens brevlåda.

Delar av händelseförloppet fångades på bild av en boende. Flera personer vittnar om att mannen i anslutning till händelsen gjort gällande att han inte vill att barn ska behöva se en ”pedofilflagga” i området.

Högerextrema kopplingar

När Expo granskar mannen så visar det sig att han tidigare visat sympati för högerextrema grupper och medverkat vid sådana aktiviteter. Det är dock händelser som ligger några år bakåt i tiden.

40-åringen medger att han tagit ned och förstört flaggorna, men menar samtidigt att han inte begått något brott.

Villkorlig dom och skadestånd

På tisdagen meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom. 40-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter för skadegörelse. Han döms dessutom att betala skadestånd till bostadsrättsföreningen för deras kostnader för flaggorna.

Rätten anser det utrett att mannen hade som motiv att kränka grupper på grund av sexuell läggning och könsöverskridande identitet och menar att det ska ses som försvårande omständighet när det kommer till bedömning av påföljden.

Ämnen i artikeln