Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen, som själv är aktiv inom den högerextrema miljön, dömdes för olaga hot vid Kalmar tingsrätt för att via Instagram ha riktat hot mot en person på grund av att han hoppat av den nazistiska rörelsen och Nordiska motståndsrörelsen. Hans dömdes till villkorlig dom och dagsböter. 

Den dömde 19-årigen har tidigare varit aktiv i internationella National Partisan Movement. Gruppen grundades i slutet av 2020 och riktade sig till unga aktivister. I gruppens slutna nätgrupper glorifierades terror. Totalt beräknades gruppen ha utgjorts av runt 70 individer, varav ett femtontal svenskar. 19-åringen var en av ledargestalterna. Organisationen existerar av allt av döma inte längre. 

I förhör framgår det även att han rört sig i samma kretsar som Nordiska motståndsrörelsen. Idag är han aktiv medlem i den högerextrema organisationen Det fria Sverige.

19-åringen stod även åtalad för ytterligare ett fall av olaga hot mot en annan person. Han döms i det fallet för att på Snapchat skrivit ett hotfullt meddelande och skickat en bild på ett hakkors. I förhör framkommer att de båda männen inte var bekanta med varandra.

UPPDATERING: I en tidigare version av artikeln påstods felaktigt att det rörde åtalet och att 19-åringen sedan tidigare var dömd för brott mot knivlagen.