Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att landslagsspelarna Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka missade sina straffar i EM-finalen mot Italien och England förlorade matchen spreds det på sociala rasistiska kommentarer mot dem.

Nu har brittiska polisen gripit fem personer som misstänks stå bakom flera av de rasistiska attackerna, rapporterar BBC News. I ett uttalande säger polisen att efter matchslutet började "en ström av rasistiska kommentarer riktade mot några av lagets svarta spelare" att spridas på sociala medieplattformar.

Mark Roberts, chef vid den brittiska polisorganisationen NPCC, sa att utredningen för att försöka hitta de ansvariga för spridandet av rasism fortsätter och att polisen arbetar i nära samarbete med sociala medieplattformar, inklusive Facebook, Instagram och Twitter.

Den brittiska regeringen gick tidigt ut och krävde att de sociala medieplattformarna ska ta ansvar och dela med sig av information om personerna som står bakom rasistattackerna, rapporterar Reuters.

En av de tre som utsatts för rasismen, Bukayo Saka, gick under torsdagen ut och kommenterade näthatet på Twitter, skriver flera medier:

”Det är en sorglig verklighet att era stora plattformar inte gör tillräckligt för att stoppa dem,” skrev han och fortsatte:

”Till plattformarna Instagram, Twitter och Facebook, jag vill inte att något barn eller vuxen ska behöva ta emot de hatiska och sårande meddelanden som jag, Marcus och Jadon har fått den senaste veckan.”