Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt Ken McCallum, generaldirektör för den brittiska säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5, har det högerextrema terrorhotet vuxit ”kraftigt under de senaste fem till tio åren" och utgör idag en av fem terrorutredningar i landet. Ett stort problem är andelen tonåringar som förekommer i de utredningarna, enligt McCallum, rapporterar The Guardian.

Den yngsta personen som förekommit i MI5: s utredningar var 13 år, sa McCallum vid sitt årliga ”säkerhetstal” på onsdagen. Barnet namngavs inte, men det är underförstått att han hänvisade till en tonåring som dömdes i februari efter att ha erkänt sig skyldig till tolv terrorbrott.

Nyligen inleddes en rättegång mot en 15-åring med högerextrema kopplingar och som på chattgrupp uppmanat till terror. Även en 16-åring står åtalad för liknande brott.

Tidigare i veckan förbjöds även den amerikanska nynazistgruppen The Base i Storbritannien. Gruppen hade aktivt försökt rekrytera i landet och är den femte högerextrema gruppen som har förbjudits enligt landets antiterrorlagar.

Expo har tidigare rapporterat om högerextrema chattgrupper som vänder sig till unga och som även drivs av ungdomar. En utveckling som även Europol slog fast i sin årsrapport över terrorhot i Europa.

Vid sitt tal påpekade Ken McCallum att islamistisk terror fortfarande utgör det största hotet mot landet. Han nämnde även att länder som Ryssland, Kina och Iran är centrala aktörer när det kommer till cyberhot mot landet, rapporterar Sky News.

Ämnen i artikeln