Tonåring inför rätta för att skapat terroruppmanande chattgrupp | Expo.se

Tonåring inför rätta för att skapat terroruppmanande chattgrupp

Publicerad 2021-07-01 11:54

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Rättegången har inletts mot en 15-årig pojke i England som skapade en högerextrem chattgrupp på Telegram. I gruppen uppmanades andra tonåringar att genomföra terrorattacker, enligt åtalet. Pojken har bland annat erkänt att han uppmanat till terror.

Enligt åklagaren skapade 15-åringen gruppen som var öppet rasistisk förra året. Han anklagas för att gjort en bakgrundskontroll på andra tonåringar innan de släppts in i gruppen. Väl inne i gruppen diskuterades vapen och att något ”måste göras” mot minoriteter, rapporterar Sky News.

15-åringen anklagas även för att ha tagit kontakt med en annan högerextrem grupp och förklarat sig villig att genomföra en attack mot en lokal skatepark.

Erkänner terroruppvigling

I Westminister ungdomsdomstol har han erkänt att han uppviglat till terror, att han har spridit en terrorpublikation och att han innehaft användbar information för terrorism.

Totalt hade gruppen 38 användare. Ytterligare en 16-årig pojke som varit med i gruppen har åtalats. 16-åringen har uppgett att han tidigare dömts för att bombhotat en moské. När 16-åringen greps ska han sagt i förhör.

”Jag är högerextrem och ni gillar inte det”.

16-åringen har erkänt att han spridit en terrorpublikation genom att skicka en länk i augusti förra året.

Domen väntas falla i augusti.

Expo har tidigare rapporterat om högerextrema chattgrupper som vänder sig till väldigt unga och som även drivs av ungdomar. Europol slog också fast utvecklingen i sin årsrapport över terrorhot i Europa.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons