Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inrikesminister Priti Patel har meddelat att den amerikanska nazistgruppen The Base, som styrs från Ryssland och som aktivt försöker rekrytera unga människor i Storbritannien och andra delar av världen, planeras att förbjudas med hänvisning till antiterrorlagstiftningen.

Ett formellt förbud kommer att träda i kraft den här veckan om det godkänns av parlamentet. Ett förbud innebär att medlemskap eller stöd för gruppen ses som ett terrorbrott, vilket som högst kan ge 14 års fängelse.

I ett uttalande sa Priti Patel att hon fördömer ”ondsinta vit makt-grupper” som har utsatta människor som måltavlor, rapporterar BBC.

The Base grundades 2018 och har som sitt syfte att starta upp terrorceller i USA och andra länder. Celler som syftar till att bedriva ett ”raskrig” med målet att grunda en stat bara för vita. Gruppens aktivister tränas i att använda vapen. Flera av gruppens amerikanska medlemmar står åtalade, bland annat för vapenbrott och mordplaner.

Som Expo tidigare rapporterat är fyra nazistgrupper redan förbjudna i Storbritannien. Det rör sig om grupperna Atomwaffen Division, National Action, Sonnenkrieg Division och Feuerkrieg Division.

The Base har även kopplingar till Sverige via de personer som tidigare i år dömdes för det eko-fascistiska dådet i Sölvesborg 2019.