Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare på måndagen kunde Expo avslöja att Jonatan Lindgren, som sitter i Bollnäs kommunfullmäktige, där han även är ledamot i kommunstyrelsen, på sociala medier bland annat spridit den högerextrema myten om att vita systematiskt mördas i Sydafrika, som en del av ett globalt folkmord. Lindgren menar att det finns en plan för att detta ska ske.

Läs granskningen "SD-politiker sprider myten om ett folkmord på vita" här. 

”Vita sydafrikaner får sin mark stulen, blir misshandlade, våldtagna och mördade och fördrivs ur det land de bott i i 500 år. Allt medan MSM (mainstream media, reds. anm.) är knäpptysta. Detta är den framtid som väntar oss om/när vi blir minoritet i vårt eget land! De är inte nöjda förrän vi är borta!”, menar han bland annat.

Uppgifterna ska nu granskas av partistyrelsens medlemsutskott. Detta enligt vad Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg och riksdagsledamot, uppger till P4 Gävleborg. Jonatan Lindgren vill inte kommentera uppgifterna till Sveriges radio.

Utöver att Jonatan Lindgren sitter i Bollnäs kommunfullmäktige har han en plats som ledamot i Hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg och nyligen valdes han in som ledamot i Uppsala stift. Dessutom är han andra vice ordförande i SD Bollnäs kommunförening samt kontaktperson för Ungsvenskarna i Gävleborg.

Ämnen i artikeln