Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmy Lenander valdes i höstas in för Sverigedemokraterna i Vellinge kommunfullmäktige. Inför valet uppmärksammade Skånska Dagbladet hans bakgrund inom Svenska motståndsrörelsens (idag Nordiska motståndsrörelsen) ungdomsorganisation Nationell ungdom och Nationaldemokraterna. Informationen var känd för partiet och Lenander sa att han lämnat idéerna bakom sig.

I mitten av december avslöjade Expo att Jimmy Lenander på sociala medier fortsatt visa sympatier för politiska grupper som SD officiellt tagit avstånd från, som Alternativ för Sverige. Han fortsatte även att sprida extrema idéer och kallade till exempel invandring och ”mångfaldsprojekt” för ett ”befolkningsutbyte”.

Jimmy Lenander likställer invandring med folkmord

Lämnar sina uppdrag

Två dagar efter Expos avslöjande lämnade Lenander sina politiska uppdrag i kommunen, visar dokument som Kvällsposten tagit del av.

– Det kanske var detta som lett till hans avgång, säger Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Vellinge, till Kvällsposten.

Karl-Johan Persson säger även till tidningen att frågan om Lenanders avgång är en intern angelägenhet, som partiets etiska riktlinjer hindrar honom att uttala sig om.

– Han har själv avgått, vi har inte plockat bort honom. Jag har inte ifrågasatt varför, säger han.

Medveten provokation

Expo har inte lyckats komma i kontakt med Jimmy Lenander för en kommentar. Men han har tidigare kommenterat uppmärksamheten på Twitter, vilket Kvällsposten var först att rapportera om.

”Folkmord som ordval kan självklart diskuteras och var en medveten provokation. Vad är ett folk? Finns det olika folk? Vad händer när stora befolkningsgrupper migrerar till Sverige och etablerar etniska enklaver. Bra eller dåligt?”

”Jag tar avstånd från all form för folkmord och etnisk rensning oavsett var i världen det sker!”

Om sitt tidigare engagemang i vit makt-kretsar skrev Jimmy Lenander:

”I tonåren (för 15-20 år sedan) umgicks jag i 'nationella kretsar'. Det var vanliga ungdomar som var kritiska till massinvandring och dess bieffekter. SD var långt ifrån riksdagen och hade knappt något ungdomsförbund på lokal nivå”.

Ämnen i artikeln