Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari stoppade polisen en bil i Uppsala som 25 åringen befann sig i. 25-åringen kontrollerades eftersom han var efterlyst. Polisen vill inte uppge för vad. Vid visiteringen fann polisen att han var beväpnad med en kniv. I förhör uppgav 25-åringen att han tillhör nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen och bar kniv för att försvara sig mot "meningsmotståndare". 25-åringen ville dock inte svara på om han planerat att möta en "meningsmotståndare".

25-åringen erkänner att han bar kniv men nekar till brott. Tingsrätten skickade i fredags ett strafföreläggande till honom. Han har ännu inte skrivit på det.

Svenska motståndsrörelsen har uppmanat sina medlemmar att beväpna sig på manifestationer. Organisationen har även i internt material hyllat våldsanvändning:

"Koncentrera dig på att övervinna din rädsla så att du blir först med våldsanvändningen och använder våldet fullt ut." , skriver organisationen.

Det är vanligt att aktivister i Svenska motståndsrörelsen fälls för vapenbrott, ofta i samband med våldsbrott.

Två aktivister i organisationen sitter häktade misstänkta för att ha knivhuggit Joakim Karlsson i Vallentuna till döds den 21 september förra året. En aktivist är fortfarande på fri fot. Förra veckan dömdes en medlem i Svenska motståndsrörelsen till tio månaders fängelse för ett knivöverfall i Jönköping. Den 18-åriga aktivisten hade knivstuckit en 15-årig pojke tre gånger.