Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo Idag kunde förra veckan avslöja att Patrik Ehn, Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, och hans politiske sekreterare, Daniel Rondslätt, riskerar uteslutning ur partiet. SD:s medlemsutskott har rekommenderat partistyrelsen att utesluta Ehn, då denne är "ideologiskt avvikande". Enligt uppgifter till Expo Idag på onsdagen handlade det bland annat om uttalanden Ehn gjort i sociala medier.

Enligt en mailkonversation som Nyheter24 tagit del av var det Ehns kommentar på Facebook som gjorde att partiet öppnade personärendet. Ehn skriver själv om nattklubbsbesöket i mailkonversationen.

"Jag har i en facebookkommentar skrivit att den etniska sammansättningen på en nattklubb "inte var helt optimal" och att jag därför gått hem tidigare. Med det menade jag att jag inte kände mig hemma på nattklubben", skriver Ehn enligt Nyheter24.

Vidare skriver han:
"Där fanns många människor, övervägande unga män med annan bakgrund än jag själv, som betedde sig på ett sätt som jag inte gillade. Detta betyder inte att jag är främligsfientlig (sic), och det är jag heller inte. Människan känner sig oftast trygg i en miljö där hon känner sig hemma. Det gäller även mig, trots att jag är berest."

Övriga grunder för att Ehn ska uteslutas är bland annat att han har haft kontakter med den engelska högerextrema gruppen Third Way, att han hyllat en bok utgiven på det antisemitiska bokförlaget Arktos och att han länkat till den antisemitiska bloggen Motpol. En annan grund är att han beskrivit högerextrema rörelser som British National Party och tyska Nationaldemokratische Partei Deutschlands positivt.

Sverigedemokraternas partistyrelse ska fatta beslut om den eventuella uteslutningen av Ehn vid ett extrainkallat möte på måndag. Enligt Nyheter24 har medlemsutskottet rekommenderat att totalt tio personer utesluts. Ytterligare två sverigedemokrater ska ha undgått med en varning.

Helsingborgs Dagblad rapporterade på torsdagen att Kjell Dahlin, kommunfullmäktigeledamot i Helsingborg, tagits upp på medlemsutskottets möte, men att han undgått uteslutning. Dahlin uppmärksammades i februari då han bland annat länkat till nazistiska sidor på sin Facebooksida.

Ämnen i artikeln