Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelsen utspelade sig den 9 september och upprinnelsen ska, enligt vad den tilltalade eleven uppgett i förhör, varit en diskussion om slöja eller burka.
– Han har reagerat på den diskussionen och begett sig iväg och gjort i ordning det här lakanet och återvänt till skolan för att på något sätt skapa en reaktion., säger åklagare Kristina Modig som leder förundersökningen till Expo.

Eleven hade klippt hål i lakanet för ögon och näsa och sedan sökt upp Sverigedemokraten.
– Han har kommit upp bakifrån och antingen knuffat honom i ryggen, eller knackat honom på axeln. Och på det sättet ofredat honom genom att skrämma honom, säger åklagare Kristina Modig.

Det var två representanter för Sverigedemokraterna på plats för att informera skoleleverna om partiets politik. Den sverigedemokrat som anmält händelsen har skyddade personuppgifter, så Expo har inte kunnat nå honom för en kommentar. Men enligt åklagaren så reagerade han negativt på händelsen.
– Som jag har förstått av förhören i utredningen så har målsägande tagit väldigt illa vid sig och blivit väldigt rädd. Man kan naturligtvis se den här händelsen på många olika sätt och den tilltalade har, så vitt jag kan förstå, medgett de faktiska omständigheterna. Men bestridit uppsåt till brott.

Ämnen i artikeln