Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mordet på David Kato den 25 januari har lett till protester i Afrika och övriga världen. Kato kämpade för homosexuellas rättigheter i Uganda, ett land där homofobin är omfattande. Han var även en av de 100 homosexuella som hängdes ut med namn och bild i den ugandiska tidningen Rolling Stone. Även andra personer som fick sina namn publicerade i uthängningen ska ha attackerats. David Kato stämde tidningen för publiceringen.

Efter mordet på Kato så förde polisen fram att det troligen rörde sig om ett rån. Den person som nu gripits för mordet uppges ha hamnat i ett i ett privat gräl med Kato, som resulterade i mordet, rapporterar Sveriges Radio. Gay-aktivister i Uganda tror dock att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott för att inte uppröra biståndsgivare.

Homosexualitet är förbjudet i 40 av Afrikas länder. Många organisationer runt om i Afrika som kämpar för homosexuellas rättigheter har reagerat starkt på mordet, som de ser som en konsekvens av den förföljelse som homosexuella utsätts för, rapporterar Sveriges Radio.