Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under den här valrörelsen har vi granskat och bevakat de intoleranta partiernas jakt på väljare. Framför allt har vi berättat om Sverigedemokraterna. För alla som står i valet och kvalet, eller som har vänner och bekanta som funderar på att lägga sin röst på partiet. Här är en sista påminnelse om vad vi har berättat om.

Vi kan börja med attacken mot den unge sverigedemokraten David von Arnold. Den 10 september larmade han polisen och berättade att han blivit attackerad i sitt hem. Bland annat ristade förövarna in ett hakkors i hans panna.

Igår kunde flera medier berätta att rättsläkaren kommit fram till att skadorna var självförvållade, att den unge sverigedemokraten fejkat.

Det är valrörelsens största skandal i fall det stämmer. David von Arnold har använts som symbol i partiets protester mot det vänsterextrema våldet. Nu kan det alltså visa sig vara så att det hela har varit ett spel.
Så lågt, så uselt, så fruktansvärt respektlöst.

Vi har också kunnat berätta om hur Sverigedemokraterna fortfarande har kopplingar till vit makt-rörelsen. Granskningen visade att det bland partiets kandidater finns förintelseförnekare och personer som sponsrar den nazistiska rörelsen. Mest avslöjande var kanske inte granskningen i sig, utan Sverigedemokraternas reaktion på den.

För trots att flera av kandidaterna har gjort saker som bryter mot vad allt som Sverigedemokraternas säger sig stå för är de kvar i partiet. Och i natt kan de väljas in.

Vi har berättat om den öppna rasism som finns i partiet. I Trollhättan talar Sverigedemokraternas förstanamn på listan om invandrares aggressiva gener. I Stockholm har en av partiets kandidater i samtal med media förklarat att det, till skillnad från invandrarna, inte ligger i hans gener att våldta.

Reaktionen från Sverigedemokraterna har varit tydlig. Rasbiologiska resonemang är helt okej i Sverigedemokraterna. När partisekreteraren Björn Söder konfronterades med uppgifterna om kandidaten i Trollhättan förklarade han att det hela var "en struntsak".

Vi har berättat om ett parti som förvanskar och trixar med statistik, ett parti som i grunden bara bryr sig om en enda sak, invandrarna. Vi har berättat om ett parti som vill förändra Sverige i grunden, ett parti som inte ser människor, bara bakgrund och kultur.

Risken är stor att Sverigedemokraterna kommer att påverka det politiska klimatet i ännu större grad om partiet når riksdagen. Erfarenheter från andra länder visar att det finns en risk för en ökad polarisering och ett debattklimat med större acceptans för stigmatisering och fördomar. Det finns också en risk att de övriga partierna accepterar Sverigedemokraternas problemformuleringar. Det skulle leda till ett kallare och mer splittrat Sverige.

För så är det när rasismens idéer får fäste. Det sliter länder i stycken, det förminskar oss och det lägger grunden för den djupaste av orättvisor; att dömas och bedömas, inte på grund av vad vi gör, utan på grund vad vi uppfattas vara.

Vill vi ha det så?
Valet är ditt.