Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den äldre av de två bröderna som misstänks för bombdådet mot Boston maraton, Tamerlan Tsarnaev, 26, dödades i fredags i en skottlossning med polisen. Hans yngre bror, Dzokhar Tsarnaev, kunde gripas i söndags och vårdas nu på sjukhus för skador han fick i samband med gripandet. Enligt Boston Globe har han erkänt delaktighet dådet. Han står nu misstänkt för att ha använt ett "massförstörelsevapen". Om han fälls i domstol kan han komma att straffas med döden, uppger Boston Globe.

Bröderna utvandrade till USA 2002 och 2003 från Dagestan, en rysk delrepublik som gränsar till det separatistiska Tjetjenien. Enligt de uppgifter som finns tillgängliga ska Tamerlan ha varit pådrivande till bombdådet. Hans påverkan på de yngre syskonen, och särskilt på Dzhokhar, ska ha varit stor, rapporterar AP.

– De älskade alla Tamerlan. Han var den äldsta och var på många vis förbilden för sina systrar och bröder. Dzokhar älskade honom. Han gjorde allt som Tamerlan sade till honom, säger Elmirza Khozhugov, som tidigare var gift med brödernas syster, till AP.

AP rapporterar att tredje person kan ha varit kopplad till bombdådet, när tre personer dödades och omkring 180 skadades. En man vid namn Misha pekas ut som "hjärnan" bakom attentatet, skriver AP. Mannen ska ha armenskt urprung och ha konverterat från kristendom till islam. Släktingar till bröderna Tsarnaev uppger att det är denne man som ligger bakom den snabba radikalisering som bröderna genomgick.

– När Misha pratade lyssnade Tamerlan, säger Elmirza Khozhugov till AP.

Misha ska ha "tagit kontroll över" Tamerlans hjärna, uppger brödernas släktingar till AP. Tamerlan ska ha slutat med boxning och hoppat av en musikutbildning efter att han träffat Misha. Fritiden kom istället att fyllas av ett intresse för Al-Qaida-propaganda och antisemitiska och konspiratoriska idéer. I samma veva ska han ha börjat motsätta sig USA:s krig i Afghanistan och Irak.

Enligt amerikanska myndighetskällor hade Tamerlan inga andra kopplingar till terroristgrupper, skriver AP.

Samtidigt har Bostonpolisen börjat visa intresse för Tamerlan när det gäller ett ännu olöst trippelmord. 2011, på tioårsdagen för terrordåden den 11 september, mördades tre personer i en lägenhet i Boston-förorten Waltham. Företrädare för distriktsåklagaren i Middlesex County uppger nu att man börjat följa nya spår, då det blivit känt att Tamerlan var bekant med en av de dödade männen, skriver New York Daily News.

Ämnen i artikeln