Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är två personer som kan ge nya perspektiv på viktiga ämnen, säger Åkesson.

Åkesson anser att ekonomipolitiken är väldigt viktig, men att rättspolitiken är en ännu viktigare fråga. Han vill att deras kriminalpolitik ska vara lika känd för väljarna inför valet 2014 som invandringspolitiken var i förra valet. En del som kommer ta mycket av Jomshofs tid är att utveckla deras brottspreventiva del av kriminalpolitiken, enligt Åkesson.

– Där jag själv tycker att vi har brustit hittills, säger han.

Richard Jomshof säger att det han måste göra nu, är att lära sig partiets rätts- och kriminalpolitik, så att han kan "försvara" den i framtiden. Även han tycker att största fokus ska ligga på brottsförebyggande åtgärder.

– Man kan inte bara ha en politik som innebär att man ska straffa folk som begår misstag, säger Jomshof.

– Man måste så klart också ha en politik som innebär att man förhindrar folk från att begå brott.

Innan Jomshof fick sin nya tjänst var han ledamot i utbildningsutskottet. Både Jomshof och Åkesson tror att det kan vara en positiv erfarenhet, även om det är annorlunda jämför med det han ska göra nu.

– Det här innebär att jag får byta spår. Det känns lite som att börja om från början för min del, säger Jomshof.

Han påpekar att han tycker att Ekeroth och resten av partiet har gjort ett bra jobb innan. Den politik som redan finns menar han kommer vara kvar, hans mål är att bredda den. Jomshof har dock inga konkreta förslag på hur han kommer utveckla politiken, men säger att det handlar om resurser och att bryta segregation.

– Ytterligare förslag kommer jag återkomma med, det kan jag lova.

Partiets nya ekonomiskpolitiska talesman Sven-Olof Sällström sa att Sverigedemokraternas politik inte kommer förändras "jättemycket", säger han. Han vill få företag att växa genom ett sjuklöneavdrag och att ta bort alla sociala avgifter för de mindre företagen.

Sällström kommenterar sitt nya uppdrag så här:

– Det är spännande, ansvarsfullt. Jag är hedrad inför uppdraget.

Björn Söder kommer att ersätta Jomshof som skolpolitisk talesperson och Mattias Karlsson kommer ta över efter Sällström i arbetsmarknadsutskottet. Den som tar över Karlssons plats i kulturutskottet är Margareta Larsson.

Ämnen i artikeln