Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har alltid strulat för Sverigedemokraterna i Stockholm. I partiets barndom var det det tongivande ungdomsförbundet som partiet till slut fick lägga ner. Ungdomarnas nära band till nazismen, där flera var dubbelorganiserande i nazistiska grupper, hade sin bas i Stockholm. Och så har det fortsatt. Efter valet 1994 lämnade den då viktiga Ekeröavdelningen där partiet hade vunnit ett mandat, för nybildade Hembygdspartiet. Utbrytningen kom att få rättsliga följder då kommunfullmäktigeledamoten Freddy Fjällklint kidnappats av två ledande SD-profiler. Efter valet 1998 förlorade SD sin plats i Ekerös kommunfullmäktige.

2001 var det dags igen då stora delar Stockholmsdistriktets aktivistkader lämnade och följde med de uteslutna partistyrelseledamöterna Anders Steen och Tor Paulsson till Nationaldemokraterna. Som i ett trollslag förlorade partiet samtidigt de då viktiga kommunala mandaten i Haninge, där Steen och Paulssons hade sin bas.

En ny generation sverigedemokrater i Stockholm klev efter valet 2002 in i partiet. De kom till en början framförallt att verka inom ungdomsförbundet där Jimmie Åkesson var ordförande på riksnivå. De unga stockholmarna Erik Almqvist, Martin Kinnunen, Oscar Sjöstedt med flera kom att bli viktiga när Jimmie Åkesson utmanade Mikael Jansson om partiledarposten 2005. Men trots att Åkesson, med bland andra Mattias Karlsson och den nyss tillträdda partisekreteraren Richard Jomshof i släptåg, tog över partiet fortsatte oroligheterna i Stockholm.

Ordföranden i distriktet, en av partiets grundare, Johan Rinderheim, var inte nöjd med den nya partiledningen och partiets ideologiska kursändring, där det intagit en mer kulturnationalistisk position. Det knakade rejält i fogarna och Rinderheim riskerade att likt många andra Janssontrogna att uteslutas ur partiet. Till slut hoppade Rinderheim självmant av men partiet förstod att det inte gick hantera det stora Stockholmdistrikt. Lösningen blev en uppdelning där likt den i Socialdemokraterna med två distrikt: Stockholms stad och Stockholms län.

Medan "länet" haft en mer etnonationalistisk lutning i ledningen med flera gamla veteraner som tongivande har "staden" bestått av Åkessonlojala kulturnationalister. Därför blev det en rejäl dolkstöt när den dåvarande ordföranden Christofer Dulny under brinnande valrörelse avslöjades ha skrivit grovt rasistiska inlägg på internet. Den, även i partiet, relativt okända Maria Danielsson fick hoppa in som stand in och igår när hon för första gången skulle väljas "på riktigt" blev det en brutal sorti.

Den betydligt mer välkända William Hahne är ledande inom partiets etnonationalistiska falang. I egenskap av vice ordförande i SDU har han blivit ett välkänt namn i och utanför partiet. Hahne har tillsammans med parhästen Gustav Kasselstrand aldrig hymlat med att de har en mer etnonationalistisk hållning. Tillsammans har de under flera års tid kombinerat syrliga och provokativa utspel mot den sittande partiledningen med att bygga upp en bas i och runt partiet. Basen finns i ungdomsförbundet, runt partiet i form av flera av de hatsajter som partiets gräsrötter konsumerar, i lokalavdelningar och bland partiets veteraner som inte var nöjda med att Mikael Jansson fick gå för tio år sedan. Att det jublades i de etnonationalistiska men även rasideologiska lägren av extremhögern under gårdagskvällen var därför fullt begripligt.

Så vad händer nu då? William Hahne och delar av hans styrelse hotas som bekant av uteslutning. Men vågar partiledningen att utesluta en styrelse med ett sådant starkt stöd? En annan väg att gå är att ogiltigförklara årsmötet, vilket Mattias Karlssons pressekreterare Henrik Vinge varit inne på i ett par uttalanden efter årsmötet. Men vad tjänar det till? Hahnes gelikar lär knappast vara mindre benägna att rösta bort Maria Danielsson och hennes vänner en gång till.
'
- "See you in court", ska Per Ossmer som nu finns i Hahnes styrelse ha sagt när Maria Danielsson och hennes vänner, bestående av flera riksdagsledamöter tillhörande den kulturnationalistiska falangen, igår lämnade lokalen.

Det verkar onekligen vara så att historien upprepar sig.

Ämnen i artikeln