Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mellan den 3 och 7 juni besökte en delegation från APF Syrien och Libanon. Det var åtta personer i gruppen, enligt ett pressmeddelande från APF. I gruppen fanns den italienska fascistideologen Roberto Fiore från Forza Nuova, tyska NPD:s ordförande Udo Voigt och Nick Griffin som tidigare var partiledare för British National Party. I Syrien träffade den högerextrema gruppen syriska topppolitiker och ministrar. De mötte parlamentets talmannen Mohammed Jihad-al-Laham, informationsministern Omran al-Zoub, samt vice utrikesministern Fayssal Mikdad. Enligt APF arrangerades även ett möte med patriarken för den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Mötet har uppmärksammats av den statliga syriska nyhetsförmedlingen SANA som har publicerat en artikel i den engelskspråkiga tidningen Syria Times. Även Syria Times är är statlig. I artikeln används högerextremisterna för att legitimera konspirationsteorier och för inhemsk propaganda. Gästerna presenteras som parlamentsledamöter och europaparlamentariker från flera europeiska stater. Att de representerar högerextrema partier nämns inte. Artikeln inleds med:

"Roberto Fiore, ledare för Alliansen för fred och frihet i Europa, sa att USA, Saudiarabien, Turkiet och Qatar är de ledande länderna som är involverade i konspirationen mot Syrien".

Roberto Fiore citeras även på att terrororganisationen ISIS är ett amerikanskt redskap för att krossa Syriens folk och civilisation. Enligt artikeln påstår Fiore också att europeiska regeringar är beroende av USA:s och Israels beslut.

Påståendena får tyngd av talmannen i Syriens parlament Mohammed Jihad-al-Laham som kritiserar den "påstådda koalitionen mot ISIS som leds av Washington" och avfärdade den som en dimridå för att dölja det "hemliga stödet" till terroristorganisationer. Vice inrikesministern Fayssal Mikdad, rapporteras ha krävt av APF-företrädarna att de uppmanar Europaparlamentet att "lyssna till Syriens åsikter."

APF-delegationen ska även ha fått med sig en dokumentär som belyser utländska terroristers brott i Syrien.

Inom den svenska och europeiska vit makt-miljön har det allt sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut funnits ett stöd för den syriska regimen och president Bashar Al-Assad. Man beskriver sanktioner mot den Syriska regimen som en internationell konspiration ledd av USA och Israel. Målet ska vara att krossa den syriska staten. Nick Griffin som har varit i Syrien vid ett flertal tillfällen förklarar i en propagandavideo från den 24 april varför han anser det så viktigt att stödja den syriska regimen. Det är inte Syrien det handlar om i slutändan, menar Griffin. Hela hans retorik bygger på en antisemitisk föreställning om att den "vita rasen" är hotad av en judisk sammansvärjning som kontrollerar västvärldens regeringarna och medier. Enligt Griffin attackeras den Syriska regimen på grund av att den är nationalistisk och oberoende från den "nya världsordningen". Den "nya världsordningen bygger i sammanhanget på en idé om att makten i västvärlden är korrumperad av judiskt inflytande. Griffin menar att kriget i Syrien är en del av en större global plan. Syftet är att förstöra Syriens "civilisation" för att kunna "utrota" palestinierna, attackera Iran och Vitryssland för att i slutändan ta över Ryssland. Griffin menar att Ryssland brutit sig loss från "globalisternas kontroll", vilket är ytterligare ett vanligt sätt att beskriva den påstådda "judiska makten".

– Det är Ryssland de vill åt. Här i väst kommer det att komma en tid då vår enda chans att få tillbaka vår självständighet, vår frihet och att förbli européer, i länder som England, är att Ryssland hjälper oss. Rysslands överlevnad är den sista stora bastionen för den vita rasen, säger Griffin.

I det paneuropeiska partiet APF är också stödet till Ryssland centralt. APF:s politiska handlingsplan innefattar "fördjupade relationer med Ryssland" och "diplomatiska uppdrag i Syrien".

APF bildades i februari i år och är det senaste av flera projekt som Roberto Fiore haft för att leda internationella högerextrema nätverk. Liksom i den numera nedlagda gruppen European national front ingår det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och NPD i APF. Från Norden sitter Danskarnas partis ledare Daniel Carlsen som ledamot och vid uppstarten ingick även Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson. Då Svenskarnas parti lagt ned partiet är det oklart om Stefan Jacobsson sitter kvar i styrelsen, enligt APF.:s hemsida är han dock fortfarande ledamot.

APF uppger att de kommer att hålla en presskonferens i europaparlamentet i Bryssel om besöket i Syrien senare i juni.