Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När Sveriges Tidskrifter på tisdagen presenterade vilka som nominerats till Årets tidskrift, kategorin populärpress, så var tidskriften Expo en av de utvalda.

Juryn skriver i sin nominering:

”En redaktion som oförtrutet fortsätter granska och sticka ut hakan i ett hårdnande samhällsklimat. Med små resurser gör de stort journalistiskt avtryck och har över tid ökat både prenumerantstocken och antalet digitala läsare.”

– Jag är särskilt glad över att Sveriges Tidskrifter i nomineringen, som jag läser den, tar fasta på vårt hårda arbete. Det borde inte vara möjligt att göra allt det vi gör med de små resurser vi har. För ett drygt år sedan lanserade vi till exempel podden Studio Expo och vi har jobbat hårt för att den satsningen inte ska gå ut över vår granskande journalistik och jag tycker att vår positiva läsar- och prenumerationstrend visar att vi har klarat den utmaningen bra, säger Expos chefredaktör Anna Fröjd om nomineringen.

Expo har vunnit priset en gång tidigare. Det var 2010, samma år som Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. I motiveringen beskrevs tidskriften som ”mer oundgänglig än någonsin” och det framhölls att:

”Expo har inte hunnit ifatt tiden, det är tiden som hunnit ifatt Expo. Tyvärr.”

2012 nominerades även Expos hemsida till Årets tidskrift i kategorin digitala medier.

– I ett hårdnande samhällsklimat och när det allt oftare känns som att vi arbetar i motvind så betyder det här erkännandet mycket. Det är ett lagarbete som ligger bakom och framförallt ska Expos duktiga reportrar och researchers ta åt sig äran för den här nomineringen, säger Anna Fröjd.

Prisutdelningen för 2023 äger rum på Tidskriftsgalan i Stockholm den 25 oktober. Övriga nominerade i samtliga kategogier listas på Sveriges Tidskrifters hemsida.

Ämnen i artikeln