Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Internet är egentligen en sammanslagning av tre internationella datanät: World Wide Web, ftp och Gopher. Nätet består av tusentals servrar runt om i världen, där information lagras. Användarna är uppkopplade till någon av dessa. Allt som behövs är telefon, modem och en dator.

Nyheter och information

Internet kan sammanfattas i orden kommunikation och information. Via speciella sökmaskiner kan man leta rätt på information om det mesta. Det finns nyhetsbaser och hemsidor för de flesta mänskliga intressen, åsikter och ämnen. Förutom elektronisk post finns även andra möjligheter att kommunicera genom vissa servrar. Det sker antingen på nyhetsgrupper, ett slags diskussionforum där man kan läsa och skriva texter, eller på irc, Internet Rely Chat, där man kan prata direkt med andra.

I USA har nazisterna funnits ute på Internet länge. Det finns idag hundratals sådana websäten. En av de största heter Stormfront och sköts av Don Black, en före detta Ku Klux Klan-medlem i West Palm Beach i Florida. KKK, Aryan Nations och flertalet större amerikanska nazistorganisationer har också egna hemsidor.

Cyberfascism

Det är multimedia cyberfascisten sysslar med. Bilderna som sprids är symboler, propagandabilder från Nazityskland och ibland foton av raskriget i praktiken – till exempel en misshandlad svart man. Man kan få smakprover på vit makt-musik eller ladda ner hela låtar. Kompletta böcker, som den antisemitiska klassikern Sions Vises Protokoll eller terroristbibeln The Turner Diaries, kan enkelt tas hem till den egna datorn.

På Internet finns även nyhetsgrupper med namn som alt.revisionism, alt.politics.whitepower och så vidare. Här möts nazister från hela världen för att debattera eller bara prata. Debattinläggen är ofta pekorala hyllningar till den vita rasen eller maningar till fortsatt kamp. Eftersom grupperna är offentliga får de inte sällan mothugg från antirasister.

Utanför Internet finns en mängd privata databaser som inte är direkt länkade till varandra. Man kallar dem Bulletin Board Systems, BBS:er. Bara i Sverige finns tusentals. De allra flesta är bytestorg för programvara men även här kan man ha möten och prata direkt med andra uppkopplade. För att få tillgång till dessa ringer man helt enkelt upp direkt från sin dator.
I Sverige skapade nazisternatidigt en egen cybervärld. 1993 fanns det cirka 20 rasistiskt influerade bbs:er runt om i landet med namn som Third Reich, Jägerkommando och Ausgebombt. Idag finns minst 40 sådana baser.

Att få tillträde till dem är oftast lika svårt som att bli medlem i en nazistisk grupp. Det vanligaste sättet är att bli rekommenderad av en redan känd användare. Nykomlingar får även räkna med att bli riktigt ordentligt mönstrade innan de släpps in.

Intern kommunikation

Den som kommer så långt hittar ungefär samma material som på extremhögerns Internetsidor, men där finns också en hel del propaganda och intern kommunikation som är exklusiv för svenska användare. Den nationalsocialistiska rörelsens egen underrättelsetjänst, Anti-afa, samlar information om sina fiender via bbs:er. bbs:erna fungerar också som rekryteringsbaser.

Ett exempel på en som kommit in i vit makt-rörelsen den vägen är en 21-åring från västkusten. Det var genom honom som Kampgrupp Väst, en gren av Storms Nätverk, bildades och numera är han en av männen bakom Valhall, NS Göteborgs tidning, och aktiv för Ariska Frihetsfonden.

På Internet har extremhögern i Sverige ända tills helt nyligen lyst med sin frånvaro. Säkert beror detta till stor del på den svenska lagstiftningen. Ahmed Rami, Radio Islams grundare som fällts i hovrätten på inte mindre än 17 åtalspunkter för sina antisemitiska radioprogram, har gjort fyra försök att lägga upp en egen hemsida i Sverige. Tre servrar slängde ut honom när det blev känt vad han sysslade med. Till sist fann han en fristad i tidningen Flashbacks databas.

Radio Islam

Bakom tidningen Flashback står Jan Axelsson, som enligt egen uppgift en gång gav ut landets första skinheadtidning. Flashback är ingen nazitidning eller nazidatabas i egentlig mening, utan kan närmast beskrivas som en sorts politiskt obunden »undergroundtidning«. Tidningen frossar i allt som är grabbigt och spektakulärt, och som kan tänkas chockera någon eller väcka anstöt hos etablissemanget.

Sedan drygt ett år tillbaka finns Flashback också på Internet med en egen server. Förutom eget material har den ett »Webhotel« där gäster kan få egna hemsidor. Det är här rasister för första gången har fått utrymme på svenskt dataterritorium.

Här hittas alltså numera Radio Islam. Som vanligt hävdar Ahmed Rami bestämt att han inte är rasist, utan bara vill uppmärksamma omvärlden på det judiska problemet: »Det är judarna som är vår tids nynazister«, säger han. Radio Islams hemsida innehåller texter av flertalet kända nazistiska historierevisionister som Fred Leuchter, David Irving, Ernst Zündel och andra som hävdar att Förintelsen aldrig ägt rum.

En text kartlägger den »judiska ockupationsmakten« i Sverige, och avslöjar medlöpare i den »världsomfattande judiska konspirationen«. Ett nytt inslag i Radio Islam är att Rami nu också tillåter sina spökskrivare att börja hetsa mot homosexuella.

Högerextrema länkar

Flashbacks Webhotel hyser gäster av det mest skilda slag. Här finns både pkk och Frihetsfronten, men också hemsidor eller länkar till ett flertal svenska nazistgrupper som har eller håller på att skapa egna hemsidor.

En svensk NS-sida håller på att byggas upp av en 23-årig göteborgare som kallar sig Swedeskin eller Dr Zatan, beroende på var man hittar honom. Han har just flyttat sin hemsida från en server i USA. Genom honom har Sverigedemokraterna för första gången fått ut propaganda på nätet, och även flygbladet »Sverige vakna« finns numera digitalt. På servrar i USA finns fler svenska sidor med rasistiskt innehåll.

Att servern befinner sig på andra sidan jorden är inget hinder. Sidorna produceras i Sverige och skickas sen enkelt över via Internet. Nordland och NS 88 finns där med postorderlistor för vit makt-musik, ett område som Sverige dominerar internationellt sett.

Där finns även en del fristående hemsidor. Människorna bakom är unga och flera kan spåras till Göteborg. En av sidorna är också gjord av två tjejer, något som inte är helt vanligt i den annars mansdominerade datavärlden. Den mest ambitiösa sidan heter Germanica Online och är en »resurssida för rekonstruering och revitalisering av den germanska identiteten«. Innehållet är texter, adresser och länkar till allt från New Age-mystik och revisionism till vit makt-musik.

Anonym e-post

Det blir allt svårare att ta reda på vem som döljer sig bakom rasistiskt material på Internet. I Finland finns en server som förser sina kunder med anonyma e-postadresser. En guldgruva för nazister, spridare av barnporr och andra ljusskygga element. Säkert också för ägarna, då servern har 500 000 användare.

Att det finns flest rasistsidor på det amerikanska nätet beror naturligtvis på de liberala lagarna om yttrandefrihet. I Cyberrymden ställs nationell lagstiftning inför ett nytt dilemma. Den lag som internationellt sett är svagast blir den som får råda. Material som stoppas i Sverige dyker upp i samma form på servrar i USA. Och hur åtalar man en upphovsman som inte går att spåra?

Mårten Lind/Expo
© Expo 1996

---
Artikelförfattaren är frilansskribent och arbetar med datautveckling.