Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 nd En brokig skara anslöt sig till ND:s nationaldagsfirande. (Foto Hampus Andersson/Expo)

I centrala Södertälje hade Nationaldemokraterna satt upp tält en hoppborg och de sålde glass. Inte fler än ett tjugotal, åskådare inräknat, anslöt sig till arrangemanget.

– Det är betydligt färre än vi hade räknat med måste jag säga. Det är en viss nedgång jämfört med förra året. Det är tråkigt, säger partiets partisekreterare Jimmy Windeskog till Expo Idag.

Flera tal hölls, muslimer framställdes som anhängare av "satans lära" och Nationaldemokraterna beskrevs som "folkets skydd". En av talarna var Björn Cederström som har en historia i nazistorganisationen Försvarskåren Sveriges självförsvar. Han hävdade att "invandrarligister våldtar Sverige".

– Vi måste hjälpas åt och tala med våra grannar så vi får en grannsamverkan. Jag säger inte att vi ska bygga upp ett medborgargarde det låter illa i folks öron, sa Cederström.

De senaste åren har varit turbulenta för Nationaldemokraterna. Flera ledande företrädare har lämnat partiet. I Nykvarn förlorade de kontrollen över sitt mandat när Daniel Spansk gick över till nazistiska Svenskarnas parti. Det har även varit splittringar i deras tidning Nationell Idag som uppbär ett årligt presstöd på drygt 1,6 miljoner kronor. Redaktionen ville förra året frigöra sig från partiet vilket slutade i att den lämnade såväl partiet som tidningen. Jimmy Windeskog, tog då över som chefredaktör. Han menar att Nationaldemokraterna utsätts för angrepp från den "nationella rörelsen" och att dessa vill ta över partiet.

 nd Jimmy Windeskog var en av dem som höll tal. (Foto Hampus Andersson/Expo)

– De vill nog helst det. I och med att vi har tidningen som har ganska stora intäkter och ett bra namn. Sedan har vi två mandat i Södertälje vilket också är ganska mycket, så man vill nog det. Men de ska nog inte överskatta sig själva, säger Windeskog.

Windeskog uppger att partiet nu kommer att satsa på Nationell Idag och på Södertälje och hoppas på fler mandat där i nästa val.