Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

• I mitten av juni 2003 sa dåvarande partiledaren Umberto Bossi att den italienska marinen skulle ha rätt att öppna eld mot flyktingbåtar i Medelhavet. Bossi fick hård kritik från både oppositionen och mediers ledarsidor.

• På hösten 2007 i samband med Ramadan inledde Lega Nord en omfattande kampanj mot byggandet av en Moské i Bologna. För att förolämpa muslimer och islam gick Lega Nord-politikern Roberto Calderoli runt med en gris i koppel på den plats där moskén skulle byggas.

• I november 2011 hävdade en Lega Nord-politiker i Turin, Davide Cavalotto, att de omfattande regnvädren som då föll över landet skulle skölja rent Norditalien från illegala invandrare och "kriminella romer". Uttalandet fördömdes av den italienska oppositionen som ett rasistiskt utspel.

• En av Lega Nords ledamöter i Europaparlamentet, Mario Borghezio, har gjort sig känd för sina rasistiska uttalanden. Fyra dagar efter terrorattentatet i Norge sade Borghezio i radio att "många av Breiviks idéer var bra och att en del var utmärkta." Borghezio hävdade att Anders Behring Breivik var en produkt av ett multikulturellt samhälle som var på väg att falla sönder. Oppositionen fördömde i hårda ordalag Borghezios uttalanden och Borghezios blev även avstängd från sitt uppdrag i Europaparlamentet i tre månader.

• Korruptionsanklagelser mot Lega Nord. Den 3 april 2012 slog finanspolisen till mot Lega Nords partihögkvarter i Milano. Francesco Belsito som varit ekonomiansvarig inom Lega Nord greps och åtalades för bland annat bluffakturor och för samröre med den kalabriska maffian ´Ndrangheta. Finanspolisens avlyssningar och utredningar avslöjade att miljontals euro förskingrats från Lega Nord och att dessa har hamnat Umberto Bossis fickor. Bossi var då partiledare för Lega Nord.

• Den 5 april 2012 tvingas Umberto Bossi avgå som partiledare för Lega Nord.

• I slutet av juni 2012 avslöjades ytterligare korruption i Lega Nord. Denna gång i regionen Lombardiet. Politiker inom stadsfullmäktige i Milano har gjort olagliga avdrag. Skandalen nådde ända upp till den politiska toppen i Milano och resulterade i att Lega Nords ledande politiker Roberto Formigoni fick avgå. Formgoni ställdes senare inför rätta och dömdes för ekonomiska oegentligheter.

• De pågående rättsliga utredningarna kring de ekonomiska oegentligheterna inom Lega Nord skakade partiet i dess grundvalar. Lega Nord har byggt hela sitt förtroendekapital på att vara ett hederligt parti och har utmålat den politiska eliten i Rom som korrupta.

Ämnen i artikeln