Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den första september förra året utbröt ett bråk mellan den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen och antifascister vid Slussen i Stockholm. I tumultet blev en 20-åring knivstucken i nacken. 22-åringen pekades ut av ett vittne som gärningsman. En 32-åring man skulle enligt samma vittne ha stått bredvid och manat på 22-åringen.

Stockholms tingsrätt dömde i oktober förra året 22-åringen till fängelse i sex år för försök till mord. Domen överklagades till Svea hovrätt som ändrade brottsrubriceringen och straffet. 22-åringen dömdes av hovrätten till fem års fängelse för försök till dråp. Han ska även betala ett skadestånd på närmare 70.000 kronor till den knivstuckne 20-åringen.

Den 32-årige man som av tingrätten dömdes till två års fängelse för medhjälp till försök till mord friades helt av hovrätten.

Tidigare dömd

Polisen fann en kniv i närheten av händelsen. Den tekniska undersökningen visade att det fanns blod på kniven från den knivstuckne 20-åringen, men att den saknade spår från någon förövare. Åklagaren hade inte heller någon annan teknisk bevisning som kunde binda 22-åringen till knivdådet.

Vid rättegången i hovrätten visade försvaret en film från händelsen, inspelad av Svenska motståndsrörelsen. Rätten fann dock att den hade obetydligt bevisvärde eftersom det var oklart om filmen hade redigerats eller inte.

Svenska motståndsrörelsen hävdar att 22-åringen är oskyldig och att organisationen vet vem den egentliga gärningsmannen är.

22-åringen som under flera år varit aktiv i Svenska motståndsrörelsen är sedan tidigare dömd, bland annat för misshandel, vapenbrott, olaga hot, hets mot folkgrupp, våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen. I samband med knivöverfallet i Slussen var han villkorligt frigiven.