Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

20-åringen var initiativtagare och drivande bakom den synnerligen råa misshandeln natten till den 1 april då han tillsammans med två andra nazistsympatisörer jagade, attackerade och förnedrade en man som felaktigt pekades ut som pedofil.

Kissade på offret

Angriparna sparkade omkull sitt offer, överöste honom med sparkar varav de flesta ska ha måttats mot huvudet. Nazistledaren har erkänt att han efter misshandeln kissade på den misshandlade mannen. Efter misshandeln bestals offret på sin mobiltelefon och plånbok.

En jämnårig kamrat till nazistledaren dömdes till ett år och tre månaders fängelse för delaktighet vid misshandeln, medan en 17-åring som inte ansågs ha varit lika aktiv dömdes till vård inom socialtjänsten och 80 timmar samhällstjänst. Det skriver Upsala nya tidning.

Själv sexbrottsdömd

Som Expo tidigare berättat dömdes nazistledaren själv våren 2003 för ett stort antal sexualbrott mot en flicka som precis fyllt 12 år, brott som med dagens lagstiftning skulle ha klassats som våldtäkt mot barn.

De sista övergreppen skedde samma år som den nu 20-årige mannen gick med i Nationalsocialistisk front, NSF, och tingsrätten skriver i sin dom att "samlagen varit ett helt ensidigt utnyttjande" av flickan.

Den 20-årige mannen säger själv i förhör att han är ledare för Nationalsocialistisk front i Uppsala och var till helt nyligen partiets kontaktman i länet.

Blev medlem 2002

Nationalsocialistisk front skrev, några dagar efter Expos avslöjande om 20-åringens bakgrund, ett så kallat klargörande på sin hemsida där partiet förklarade att han "sedan en tid tillbaka varit utesluten ur partiet på grund av inkorrekt uppträdande".

Och fortsatte:

"Om NSF skulle [ha] haft kännedom om detta tidigare skulle åtgärder givetvis vidtagits mot honom omedelbart."

20-åringen blev medlem i NSF redan 2002 och har varit aktiv på demonstrationer och manifestationer sedan dess.